EN facebook

Tükrös mézeskalácsszívek a zalaegerszegi múzeumban

MŰHELY

2023-02-13 07:00

Közeledik a szerelmesek napja. Zalaegerszegen a felnőtteket Múzeumi kerengő-sorozatunk következő programja várja, benne korabeli szerelmes történetekkel, még korábbi pajzán ábrázolásokkal és szerelmi ajándékok megismertetésével. De a kisebbekre is gondoltunk e téma kapcsán. Múzeumpedagógusaink igazán kreatív, egyben ismeretterjesztő foglalkozásokat ajánlottak az iskolás csoportoknak.


Ma már nehezen képzeljük el, de hajdan a fiatalok gátlásosan nyilvánultak meg, ha az érzelmeikről kellett beszélni, pláne, ha még nem is volt illő ilyen témában megnyilvánulni. Erre volt tökéletes megoldás a szerelmi ajándék, ami eleinte a személyes vonzalom kifejezését, későbba kapcsolat megerősítését szolgálta. E tárgyaknak általában kialakult rangsora volt, és a korabeli leányok tudták azt, minek az elfogadása jelenti az elkötelezettséget. A díszítmények egyre inkább szimbolikus értelmet kaptak. Míg eleinte geometrikus jellegű volt a minta, később megjelentek a virág- és madármotívumok, no és persze a szívek. Melyek voltak ezek az ajándékok? A zsebkendő, a bokréta, a húsvéti tojás, a májusfa, de egyre jobban elterjedtek a vásári ajándékok, mint a festett díszítésű fakanál vagy a tükrös mézeskalácsszív.

 

A zalaegerszegi általános iskolából érkezett kisdiákok eleinte mosolyogva vették tudomásul a foglalkozás témáját, de amikor beléptek az Elődeink élete című várostörténeti kiállításba, izgatott keresgélés vette kezdetét. Az egyik vitrinben csodás mézeskalács-ütőfákra leltek a gyerekek, néhányat a kezükbe is foghattak, megérinthették azokat a tárgyakat, amelyekkel elődeik dolgoztak jeles alkalmakkor.

 

 

De mindennapos használatban voltak a mézeskalácsos mesterek műhelyeiben, akik a közkedvelt készítményeiket vásárokon, búcsúkon és piacokon árulták. Voltak, akik ekhós szekereikkel lakóhelyüktől akár száz kilométeres távolságra is eljártak. Ott pedig hangos vásári kikiáltással hívták fel magukra a figyelmet. Ezek a dallamos versikék a két-három sorostól egészen a húsz soros dalocskáig terjedtek. Néhányat a gyerekek is megtanultak.


„Víg úrfiak, lenge lányok.
olcsó árukat kínálok,
Van tükrös szív, cifra kanál,
Gyömbér-kalács halomban áll!
„Ide nézz törökméz! Fele cukor, fele méz.”

 

A színes, cukormázas (ejzolt) mézeskalács, főleg a szív alakú és a tükrös, az egyik legszebb formája a szerelmi ajándékoknak. De mire volt jó a tükör? Múzeumpedagógusaink ezt is szemléletes módon mutatták be: „Lányok, vegyétek a kezetekbe a szívet, és nézzetek bele a tükörbe! Kit láttok? Talán azt a lányt, aki a legény szívét elrabolta, akibe a fiú szerelmes?” Így már azonnal értelmet nyert a furcsa kellék a cukrászati remeken.


Mézeskalácsot készíteni pedig otthon, sőt, a múzeumban is lehet! A gyerekek nagy izgalommal öltöztek be kis cukrászoknak, megkapták a receptet és a múzeumpedagógusok okos tanácsait, gondosan kimérték a hozzávalók adagjait és elkezdődött a gyúrás, a sodrás, a formák kiszúrása és a díszítés. A forró sütő pedig várta a szívvel-lélekkel készített gyönyörű gyerekalkotásokat.

 


Kik kapják ezeket a tükrös mézeskalácsszíveket? Február 14-én Bálint-napon, a szerelmesek napján kiderül…

gyűjtemény, képzőművészet, látogató, múzeumandragógia, programajánló, tárgy, téma
2023-02-11 07:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiadvány, kortárs, könyvbemutató, művészettörténet
2021-05-27 07:00
emlékezet, gyűjtemény, műhely
2021-02-14 11:00