EN facebook

Transtelex: A kultúrán spórolna a román kormány, de mibe kerülhet ez hosszú távon?

TÉMA

2023-08-11 14:00

Petíciót indítottak, tiltakozó akciót szerveznek, művészek és intézményvezetők szólalnak meg arra figyelmeztetve, hogy amit a tervezett „reformmal” tönkretesz a kormánykoalíció, aligha lehet majd visszaépíteni – adta hírül a transtelex.ro. Évről évre egyre nehezebb helyzetbe kerültek az intézmények. Nemcsak színházak és bábszínházak érintettek a belengetett átszervezésben, hanem múzeumok, filharmóniák, könyvtárak, a megyei kulturális központok és stratégiai jelentőségű országos kulturális intézmények is.

 

Eddig közel 21 ezren írták alá azt az online petíciót, amely felszólítja a kormányt, hogy ne alkalmazza a pénzügyminiszter által bejelentett megszorító intézkedéseket a kulturális intézményekre. A Román Színházi Szövetség (UNITER) kormányhoz eljutatott, első körben 50 kulturális intézmény által aláírt memoranduma arra figyelmeztet, hogy a kis- és közepes méretű városok kulturális intézményeit az összeomlás fenyegeti. Memorandumot küldött a kormánynak a Romániai Múzeumok Országos Hálózata (RNMR) is. Nem csak a kulturális szféra tiltakozik az egyelőre nem végleges kormányzati szándékok ellen. 1150 civil szervezet felkérte a kormányt a munkájukat ellehetetlenítő rendelettervezet elvetésére, ugyanis szintén a spórolás jegyében megszüntetnék az a lehetőséget, hogy a cégek az adójukból leírható összegeket felajánlják egyesületeknek, alapítványoknak.

 

A költségvetési megszorító intézkedések negatív hatása a kultúrára című szövegben az Országos Kulturális Kutatási és Képzési Intézet (INCFC) rámutat: a sürgősségi rendelettervezet úgy hirdeti meg ezeket az intézkedéseket, mint amelyek megoldanák a 37 milliárd lejes költségvetési hiányt, azonban az előrevetített személyzeti megszorítások, amelyet a közszférára hirdettek meg, válogatás nélkül érinti a kulturális és oktatási intézményeket is, ugyanúgy mint az egészségügyet, rendőrséget vagy az adminisztrációt, vagyis nem tesz lényeges különbséget a különböző típusú szervezetek között, és nem veszi figyelembe a társadalomban betöltött szerepüket.

 

„Úgy véljük, hogy az egészségügy, az oktatás és a kultúra területén, de nem csak ott, minden közintézmény alapvető termelő a társadalom mechanizmusaiban, és mindegyiknek megvan a maga jól meghatározott helye. Az egyetlen túlméretezett és irreleváns struktúra valójában a túlburjánzó közigazgatás, amely indokolatlanul sok köztisztviselőt foglal magába.” Azt is tisztázzák, hogy az átszervezések által leginkább érintett terület a kultúra lesz – mivel a legtöbb kulturális és kreatív ágazat kis szervezeteken keresztül működik. „Az egész nemzeti kulturális rendszer már most is sebezhető… Ennek következtében a kulturális intézmények nem lesznek képesek túlélni sem a várható összevonásokat, sem a közös igazgatást.”

 

A rendelettervezet megvalósítása számos magyar érdekeltségű múzeumot hátrányosan érintene. Elsősorban a városi önkormányzatok fenntartásában lévő székelyföldi múzeumokat, de a kolozsvári Művészeti Múzeumot is, amely a Kolozs Megyei Tanács fennhatósága alá tartozik, illetve a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumot, a Csíki Székely Múzeumot valamint a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumot.

 

Bízunk a rendelettervezet érdemi módosításában, és abban, hogy a romániai múzeumok, köztük  a magyar vonatkozású kulturális Intézmények helyzete stabil marad, működésük, fejlődésük nem szenved hátrányt. 
 
 
Borítókép forrása: kronikaonline.ro
 
helytörténet, múzeumtörténet, MúzeumTrip
2022-04-15 21:00
helytörténet, kiállítás, múzeum, múzeumtörténet, néprajz
2017-09-05 12:00