EN facebook

Történetkocka - a közösség ereje a történetmesélésen keresztül

MÅ°HELY

Hogyan lehet önkénteseket bevonni a múzeumi történetmesélésbe? Milyen eszközök segíthetik ezt a folyamat? A Gödöllői Királyi Kastély, a lengyel wilanówi III. János Király Kastélymúzeum és az olasz Stazione Utopia szervezet múzeumi szakemberei a közösen létrehozott Közösségek Múzeuma projekt keretein belül a fenti kérdésekre is választ keresve dolgoztak ki közösen egy új múzeumi módszertani segédeszközt.

 

A szakértő csoport muzeológusokból, múzeumpedagógusokból, kommunikációs munkatársakból állt össze, hogy minél több szempont megjelenhessen a fejlesztésben. A nemzetközi tapasztalatcsere során az egymásnál töltött idő alatt megismertük a wilanowi kastélymúzeum és a firenzei Stazione Utopia civilszervezet jó gyakorlatait a különböző hátterű és korosztályú önkéntesek bevonásában, illetve a Gödöllői Királyi Kastély példáit is bemutattuk.

 

 

Történetkocka


A történetkocka a múzeumi szakemberek számára kifejlesztett oktatási eszköz, melynek célja, hogy segítse az önkéntes munkatársakat abban, hogy a kiállított múzeumi tárgyakat új nézőpontból megközelítve elmeséljék a hozzájuk kapcsolható tudnivalókat vagy történeteket, és élvezetesebbé tegyék ezáltal a vezetéseket. Két kockát használhatunk: az Érzékelések kockáját, amely arra szolgál, hogy az illető az érzékszervei segítségével figyelje meg a kiválasztott tárgyat, és az Értelem kockáját, ami az elmélkedést és a kritikus gondolkodást ösztönzi. A kockákon lévő ábrák és kérdések segítségével a kiállított tárgyat új nézőpontokból tudjuk megvizsgálni, illetve segítséget adnak a kooperatív tanulásban és megkönnyítik a párbeszéd kialakulását a látogató és a múzeumi dolgozó/önkéntes közt. Kezdő és haladó történetmesélők (például tárlatvezetők, múzeumpedagógusok, pedagógusok) is jól alkalmazhatják, mivel univerzális eszköz, a felnőttképzésben és a iskolán kívüli oktatásban is jól hasznosíthatjuk.

 


A történetkocka tesztelése tovább zajlik a projektben résztvevő intézményekben. A kifejlesztett eszközt ajánljuk minden olyan múzeum számára, mely önkéntesekkel dolgozik együtt.

 

A történetkocka tesztelése gyerekcsoporttal

 

 A Közösségek Hete keretében 2023.05.14-én 15:00-tól a kastélyban a történetkocka használatával tartunk egy vezetést a Mi is itt vagyunk! új időszaki kiállításunkban, melyre szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 

Link az eseményhez 

 

A projektről részletesebb információkat itt olvashatnak, ezen a linken találhatják a történetkocka instrukcióit, valamint letölthető sablonjait is! 

 

 

Borítókép: Történetkockák tesztelése a gödöllői találkozón a lengyel és olasz kollégákkal

emlékezet, építészet, helytörténet, tárgy, téma, természet
2021-06-27 15:00