EN facebook

A Gödöllői Kastély titkos élete – avagy kiállításrendezés közösségi szolgálatként

2019-02-24 09:00

 

Először készült időszaki kiállítás a gödöllői kastély azon időszakáról (1950-1990), amikor az épületben egymás mellett kapott helyet szovjet laktanya, idősek otthona és honvédségi lakássor. A kastély szakmai irányításával egy csapat diák vállalta, hogy felkutatják ennek a 40 évnek a még fellelhető emlékeit és a korosztályuk számára is befogadható kiállítást rendeznek belőle.

 

Gödöllő város 2018-as tematikus évére (Ifjúság Éve) készülve döntöttünk úgy, hogy a fiataloknak nagyobb teret engedünk a múzeumi munkában: felkészítjük és bevonjuk őket a régóta tervezett időszaki kiállítás rendezésébe. A mintaprojekt a londoni Wallace Collection 2009/10-es Shhh…it’s a Secret! című projektje volt, de attól több ponton lényegesen eltértünk. (Kevesebb időnk volt, nem meglévő gyűjteményre alapoztunk és nem homogén csapattal dolgoztunk.)

 

2018 tavaszán meghirdettük a lehetőséget a tankerület iskoláiban, majd az érdeklődő gyerekeknek és szüleiknek két alkalommal tartottunk projektismertetőt. Az első foglalkozáson 22 gyerek kezdte meg a munkát: 3 csoportba adták le a jelentkezésüket: kutató, tervező és kommunikációs csoportba. A diákok a nyár folyamán megismerkedtek a kastély épületével, jártak restaurátor-műhelyben, részt vettek videós képzésen, kutattak a Hadtörténelmi Levéltárban, néztek kastélyban forgatott filmeket. Ellátogattak kiállításokra és magángyűjteményekbe, dolgoztak a romtúrák lebonyolításában, ami szintén a szemtanúk motiválását célozta.

 

Augusztusban, a háromnapos táborban még intenzívebb munkára volt lehetőségük. Tanultak kiállítás-rendezéstkreatív írást, forgattak reklámfilmeket, ebből az időszakból való porcelán-töredékeket ástak ki és tisztítottak meg. Interjúkat készítettek olyan szemtanúkkal, akiknek még személyes emlékeik vannak ezekről a helyszínekről.

 

 

 

Az így összegyűlt ismeretek, illetve tárgyi anyag alapján közösen meghatároztuk a kiállítás célját, célcsoportjait és tematikáját. A kastély egyik szolgálati lakásában „élő” kisfiú, Misi szemével szeretnénk láttatni ezeket az izgalmas, zárt világokat, amelyek a mai napig hatással vannak azokra, akik kapcsolatba kerültek vele.

 

A látogató Misivel együtt járhatja be a legfontosabb helyszíneket: a szociális otthon társalgóját, szobáját, igazgatói irodáját, orvosi rendelőjét, majd a zsákvászon függönyön keresztül eljut a szovjet laktanya kisboltjába, az ún. magazinba, majd azon túl a laktanyába és egy szovjet tiszti lakásba is. A tájékozódást Misi fakockákból megépített kastélya segíti. Az egyes terekben enteriőr-jellegű látvány fogadja a látogatót, de az eddigieknél jóval több helyen használtunk monitorokat, rádiót a szemtanúkkal készített interjúk bemutatására, és a teremszövegeknél is törekedtünk arra, hogy ne általános érvényű értékelést fogalmazzunk meg, hanem a kapcsolódó történeteket, mint mozaik-darabkákat illesszük egymás mellé.

 

Olyan kiállítást készítettünk, amelyet nem tekintünk befejezett egésznek. A tárlat hangsúlyozottan azt a célt is szolgálja, hogy a közöttünk élő szemtanúk kiegészíthessék, gazdagíthassák a saját emlékeikkel. Misi postaládájában üzenetet hagyhatnak azok, akik szeretnének még mesélni erről az időszakról.

 

 

A kiállítás melletti folyosón pedig képregényszerűen magát a kiállítás-rendező projektet mutatjuk meg a látogatóknak, gyakran a diákjaink segítségével, akik közül 17-en a megnyitóig kitartottak velünk, sőt, néhányan tárlatvezetőként továbbra is együtt dolgoznak nálunk! Újabb reklámfilmre, interjúkra és hétvégi rendezvényekre (pl. családi nap, bolhapiac) készülnek. A diákok a megnyitóig összesen 1275 óra munkát fordítottak a projektre, sokan a közösségi szolgálat keretein belül! Munkájukkal a – közösségi média eszközein keresztül – nagy szimpátiát és erős támogatást váltottak ki a helyi lakosokból: sokan (40 tulajdonos!) támogatták a kiállítást tárgyakkal  és történetekkel. A projekt fontos hozadéka még, hogy volt olyan diák, akinek a pályaválasztását határozta meg ez az élmény, s volt, aki itt szerzett új barátokat.

 

 

A kiállítással és a projekttel február 11-én a múzeumi szakemberek is megismerkedhettek az Egy kastély titkos élete című megyei szakmai napon, melyet Csillag Edina, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) Pest megyei múzeumi koordinátora szervezett Gödöllőn a "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” projekt keretén belül. A prezentáció és beszélgetés után személyesen is kipróbálhatták a kiállításhoz fejlesztett múzeumpedagógiai foglalkozást. Ezután az egyik legaktívabb diák, Mácsár Máté tartott személyes élményekkel gazdagított tárlatvezetést.

 

A kiállítással kapcsolatban további titkokat árulunk el a blogunkban, sőt, a fiatal kollégáinkat is bemutatjuk egy-egy riport segítségével: https://kastelytitkoselete.blog.hu/ .

 

a szerző muzeológus

 

a cikk eredetileg ITT olvasható

 

 

 

képzés, múzeumpedagógia, önkéntesség
2019-02-23 11:00
képzőművészet, kiállítás, múzeumpedagógia
2018-12-22 12:00
látogató, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, téma
2019-01-24 12:00