EN facebook

Történelmi pillanat: újra Magyarországon látható a Bocskai-jogar

TÁRGY

2017-06-22 07:40

Megérkezett Debrecenbe Bocskai István fejedelmi botja szerda délután, a jogart a Déri Múzeum kupolatermében helyezték el, ahol a Múzeumok éjszakájának kiemelt műtárgyaként láthatja a közönség. 

 

"Történelmi pillanat, hogy újra Magyarországon látható a Bocskai-jogar" - mondta a helyszínen Papp László, Debrecen polgármestere.

 

A Déri Múzeum fejedelmi jelképet szállító kisbusza fegyveres rendőri kísérettel szerda kora reggel indult Bukarestből.

A román rendőrök az ártándi határállomásig kísérték a járművet, onnan magyar rendőri felvezetéssel indultak tovább - mondta el az MTI-nek Dani János, a Déri Múzeum régészeti igazgatóhelyettese, aki a kölcsönző Román Történeti Múzeum egyik munkatársával, az úgynevezett kurírral együtt kísérte az értékes szállítmányt az úton.

 

A Déri Múzeumba megérkezve a kurír helyezte el a jogart egy vitrinben, amelyet azonnal le is zártak. Mellette egy másik vitrinben már ott van Báthory István fejedelmi jogara is, a két ereklyét a múzeumok éjszakáján láthatja először a közönség.

 

A kupolateremmel szemben lévő Munkácsy-teremben pedig ismét együtt lesz látható a múzeumok éjszakáján Munkácsy Krisztus-trilógiája, miután a Golgota tulajdonosa hozzájárult, hogy - a kép körüli jogvita ellenére - néhány napra lehulljon a lepel az alkotásról.

 

A két fejedelmi jogar mellett így együtt láthatják majd az érdeklődők a három híres képet: a Golgotát, a Krisztus Pilátus előtt című alkotást és az Ecce Homót - jelezte Angi János múzeumigazgató megjegyezve: mind a trilógia, mind a fejedelmi botok a jövő héten további három napon megtekinthetőek lesznek a múzeumban.

fénykép, művészet, történelem
2017-06-19 00:00
kiállítás, művészet
2017-05-31 15:00