EN facebook

Több mint negyedmillióan látták a Szépművészeti Múzeum Bosch-kiállítását

TÉMA

2022-07-20 16:00

A múzeum történetének második leglátogatottabb kiállításaként zárt a Szépművészeti Múzeum Bosch-tárlata. Az áprilisban nyílt, Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa című kiállítást három hónap alatt több mint 250.000 látogató tekintette meg.

 

A mintegy 90 művet bemutató budapesti kiállítás nemcsak az első átfogó Bosch-tárlat volt Közép-Európában, de a teljes nemzetközi múzeumi világot tekintve is az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-bemutatója volt.

 

A nagyszabású eseményre mintegy félszáz köz- és magángyűjteményből érkeztek remekművek: többek között a New York-i Metropolitan Museum of Art, a párizsi Musée du Louvre, az amszterdami Rijksmuseum, a londoni The National Gallery, a Los Angeles-i J. Paul Getty Museum, vagy a madridi Museo Nacional del Prado kölcsönzött alkotásokat.

 

A kiállítás azokat az örök emberi témákat járta körül, amelyeket Bosch oly eredeti módon, enigmatikus képi nyelvezettel fogalmazott meg a művein: az erény és a bűn közötti választás, a hit és az igazság kérdései, a vágyak korlátlan megélése és féken tartása vagy az emberi lét szellemi minőségének kérdése. A mester saját kezű festményei és rajzai mellett a kiállításon az életmű előzményeihez kapcsolódó alkotások, továbbá műhelyének és követőinek legjellegzetesebb remekművei is láthatók voltak.

 

A Szépművészeti Múzeum a Bosch-tárlat bezárta után is nagyszabású kiállításokkal várja a látogatókat: az intézményben június végén nyílt meg és október közepéig lesz látható a Henri Matisse művészetét bemutató tárlat, október végétől pedig egy átfogó El Greco-bemutatóval találkozhat majd a közönség.

 

 

Főtámogató:

Gránit Bank

 

Együttműködő partner:

KLM Holland Királyi Légitársaság

 

Partner:

Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

 

 

Borítókép:

Hieronymus Bosch: Szent Kristóf a gyermek Jézussal (részlet)
1500–1505 körül
Olaj, tölgyfa tábla; 113,7 × 71,6 cm
Collection Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

kiállítás, művészet, művészettörténet
2022-04-08 18:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, téma
2022-06-30 10:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, programajánló
2022-05-07 07:00