EN facebook

Több mint 90.000 látogató a Szépművészeti Csontváry-kiállításán! Már hétfőnként is látogatható!

TÉMA

2023-06-09 17:00

Már több mint kilencvenezren voltak kíváncsiak a Szépművészeti Múzeum Csontváry-kiállításra. Az április közepén nyílt tárlat a nagy érdeklődésre való tekintettel már hétfőnként is nyitva áll a látogatók előtt, hétvégén pedig egy órával korábban, 9 órakor nyitja meg a kapuit az intézmény.

 

170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar (1853–1919). Az évfordulót közös kiállítással ünnepli a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum. A festőgéniusz életművének legjelentősebb műveit őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében nyílt meg a Szépművészetiben, ahol július közepéig látható. A negyvenöt művet felvonultató kiállítás tisztelgés a magyar festészettörténet egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt.

 

A két intézmény egyesített gyűjteményének köszönhetően a kiállításon együtt látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagyméretű Taorminai görög színház romjai és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye, valamint a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című alkotásai is.

 

Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban, 1907
olaj, vászon, 200 × 192 cm
Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria

 

A negyvenöt művet – köztük a csaknem harminc négyzetméteres Baalbeket és a többi óriásfestményt – felvonultató kiállítás teljes képet nyújt Csontváry fő témáiról, motívumairól és életéről. A kiállítás, amely végigkíséri a művész másfél évtizedes festői pályáját, augusztustól a pécsi Csontváry Múzeumban látható majd.

 

 

Borítókép:

Tengerparti sétalovaglás, 1909
olaj, vászon, 72 × 171,5 cm
Budapest, Szépművészeti Múzeum –Magyar Nemzeti Galéria

képzőművészet, kiállítás, látogató, művészet, programajánló
2023-05-19 19:00
képzőművészet, kiállítás
2019-10-19 16:00