EN facebook

Több mint 100 kerékpárt mutat be idén a Közlekedési Múzeum Bringára váltva című új időszaki kiállítása

KIÁLLÍTÁS

2023. június 23-án új kiállítást nyitott a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában, melynek idén is a szemléletformálás, a tudomány és a technikatörténet vívmányainak élményközpontú bemutatása a célja. Az október 23-áig látható Bringára váltva című időszaki kiállítás egyedi megközelítésben mutatja be a kerékpározás történetét, fejlődését és társadalmi vonatkozásait.

 

A tárlat több mint száz kerékpáron keresztül mutatja be az egyre népszerűbb jármű térhódítását itthon és külföldön. Betekintést ad a kerékpár versenyzők sporttevékenységébe, különböző élethelyzetekbe, megismerteti a látogatót a kerékpáros történelem legrégibb “retro” és legújabb csúcskategóriás darabjaival. A tárlat ízelítőt ad a hazai tókerülő kerékpár utakról és a világkörüli kerékpáros expedíciókról is. A kerékpáros sportolók és versenyzők is igazi kuriózumokat láthatnak: magángyűjtemények legjobbjait, például egy eredeti Favoritot 1959-ből egy Rappa hajtómű-váltós kerékpárt 1935-ből. Találkozhatnak a Specialized S-Works Tarmac országúti kerékpárral vagy az egyedi építésű Dózsával is. Mindemellett a tárlat bajnokok mezeit, díjait és trófeáit is bemutatja és a Tour de Hongrie, a Tour de France vagy Giro d’Italia sem marad ki a kerékpáros kiállításból.

 

A tárlatot a múzeum főigazgatója, Schneller Domonkos ismereti

 

A kiállítás különleges, korszakalkotó kerékpárokat is bemutat: az 1860-as évekből fennmaradt Michaux pedál-hajtású kerékpár mellett több nagykerekű velocipéd is szemügyre vehető. Találkozhatunk egy olyan járművel is, amelyet egy vízvezetékszerelő mester alakított át, hogy nagyobb rakományok szállítására is alkalmas legyen, továbbá egy áruszállító triciklivel is, melyen szintén speciális kialakítást figyelhetünk meg. Megtekinthető az 1950-es évek jellegzetes Robusta férfi kerékpárja, melyet az angol Philips mintájára gyártottak közel 30 éven keresztül. Szerepel a kiállított darabok között a Weiss Manfréd által gyártott Pálma is, amelynek alkatrészei még egyeznek a liszenc-típus jellemzőivel, - rendkívül egyedi példány hazánkban. A Félegyházi összecsukható kerékpár ugyancsak különleges darabja gyűjteménynek, melyet az 1970-es évek elején készített alkotója diplomamunkaként, valószínűleg a Csepeli Kerékpárgyár Camping típusai által inspirálva.

 

A Bringára váltva kiállításhoz tematikus tárlatvezetések, múzeumpedagógiai programok, múzeumi órák, foglalkozások és speciális programok is kapcsolódnak, amelyek óvodás, általános- és középiskolás csoportok, az egész család vagy felnőtt közösségek számára is tartalmas, élményközpontú időtöltést biztosítanak.

 


A kiállítás támogatói:
ACCELL Hunland Kerékpárgyártó és Értékesítő Kft., Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, Bianchi, Bikefun, BKV Zrt., Blue Scorpions MC Budapest, Bringaland, Bringasport - Magyar Kerékpáros Szövetség, Budapest Főváros Önkormányzata, Budapesti Közlekedési Központ, Gepida, Ineos Grenadiers Cycling Team, Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség, Magyar Kerékpáros Klub, Magyar Közút Zrt., Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, Magyar Turisztikai Ügynökség, Múlt-kor Történelmi Magazin, Nemzeti Sportügynökség Zrt., Shimano, Thales Rail Signalling, Solutions Kft., West Hungária Bau Kft.

 

 

Fotók: Szikora Zsombor (MMKM)