EN facebook

Tervezd meg Te a Néprajzi Múzeum új arculatát!

ARCULAT

2020-09-06 07:00

A Néprajzi Múzeum nyílt pályázatot hirdet logójának és arculatának megújítására. Az intézmény az egyetemistáktól a gyakorló szakemberekig mindenki munkáját várja. A nyertes pályamű tulajdonosa pályadíjban részesül, emellett az arculat további megjelenési formáira, elemeinek kidolgozására is megbízást kaphat.

 

Néprajzi Múzeum 1973 óta működik a korábbi Igazságügyi Palota épületében a Kossuth téren. A kiemelkedő gyűjteményére méltán büszke intézmény előreláthatólag 2022-ben, története során első alkalommal költözik számára tervezett, minden szakmai és látogatói igényt kielégítő új épületbe, a Városligetbe, ahol a tervek szerint az eddig kevésbé ismert kincseket is megismerheti a közönség.

 

A megújulás nem csupán földrajzi, strukturális és koncepcionális, de az intézmény arculatát is érinti, amelynek kidolgozására a Múzeum pályázatot hirdet. Az elmúlt másfél évtizedben használt vizuális elemek elsősorban a gyűjteményeket és a főbb kutatási területeket reprezentálták, most lehetőség nyílik arra is, hogy az új, karakteres épület is szerephez jusson.

 

A kiírásban szereplő főbb üzenetek természetesen elsősorban az intézmény küldetésnyilatkozatában is szereplő értékeket, prioritásokat képviselik:

 

A Néprajzi Múzeum Európa egyik legkorábbi néprajzi múzeumaként 1872 óta gyűjti, archiválja, óvja, kutatja és közvetíti a magyarországi, az európai és az Európán kívüli közösségek hagyományos és modern kulturális emlékeit. A Múzeum társadalmi múzeumként a múltbeli és a jelenkori tárgykultúra, valamint a társadalmi jelenségek kutatásának és bemutatásának reflexív helyszíne, a néprajztudomány, az európai etnológia, a kulturális antropológia meghatározó magyarországi intézménye. Emellett a Múzeum más tudományok és a művészetek számára is kiindulópontot jelent a kulturális emlékezet, a kulturális sokszínűség és a változó identitások megértéséhez, elfogadásához és tiszteletéhez. A Néprajzi Múzeum a világ megismerésének gazdag és sokrétű forrása.

 

A megjelenítés kapcsán megfogalmazott elvárások sorában kiemeli a Múzeum, hogy az arculat legyen egyedi, harmonikus színvilágú, jól átlátható és könnyen felismerhető. Reflektáljon a Néprajzi Múzeum által képviselt értékekre, a magyar és nemzetközi etnográfiai gyűjteményekre és azok sokszínűségére, az általuk képviselt tudásra és megszerezhető élményre.

 

Olyan kreatív megoldásokra épüljön, melyek szakítanak a sablonos ábrázolással mégis utalnak a helyre, annak speciális tematikájára, esetleg a sajátosan egyedi, új épületre.

 

A pályázatok beérkezési határideje 2020. október 26., eredményhirdetés: 2020. november 12.

 

A díjnyertes pályázat 300.000 Ft pályadíjat kap.

 

Részletes kiírás és feltételek 

film, gyűjtemény, múzeumandragógia, #muzeumozzaszobadbol, műhely, tárgy
2020-04-30 15:00
gyűjtemény, műhely, néprajz, örökségvédelem, programajánló, virtuális
2020-06-29 18:00
film, liget, néprajz
2019-12-31 09:12