EN facebook

Bethesda meseprojekt - a Néprajzi Múzeum munkatársai Neked mesélnek

EGYÜTTMŰKÖDÉS

2020-06-29 18:00

A Néprajzi Múzeum társadalmi múzeumként a Bethesda Gyermekkórházzal való együttműködése keretében interaktív foglalkozásai mellett június végétől mesetárat indít el a Guide Now mobilapplikációban. A terápiás célú mesehallgatás fontos eszköz a gyógyításban – a kezdeményezésben a múzeum munkatársai által felmondott mesék mellett bátorító üzeneteiket és a múzeum műtárgyait, archív felvételeit is meg lehet ismerni.

 

 

A Néprajzi Múzeum társadalmi múzeumként arra törekszik, hogy intézményi környezetével is kapcsolatokat építsen, és hogy ezeket minél közvetlenebb interakciók formálják. A találkozások során az együtt gondolkodás, alkotás még közelebb vonja a közönséget a gyűjteményekben őrzött műtárgyakhoz, személyes történeteikhez. A fentiekre nem csak a Városligetben látványosan emelkedő új épületében nyílik majd lehetőség: az oktatás különböző területeit képviselő szereplőkön túl civil szervezetekkel, közösségeket szolgáló és szolgáltató intézményekkel is hosszú távú partnerségben gondolkodnak a szakemberek.

 

Ennek a gondolatnak a jegyében született meg a Néprajzi Múzeum és Bethesda Gyermekkórház együttműködése, amelynek keretében az elmúlt év végétől múzeumpedagógusok tartottak interaktív, tematikus foglalkozásokat kisebb, elsősorban utógondozásban részesülő csoportoknak, 2020 nyarától pedig a nyári táborok programjában folytatódik a közös munka.

 

 

Ezzel párhuzamosan a gyerekek számára elérhetővé válik egy olyan applikációs felület, amelyen múzeumi munkatársak (többek közt muzeológus, könyvtáros, múzeumpedagógus) osztanak meg meséket és a hozzájuk kapcsolódó műtárgyakat vagy archív fotókat a hallgatósággal. A mesékben, a tanulságos és izgalmas történetekben évszázadok óta őrzött bölcsességek, erőt adó gondolatok vannak jelen, ezek tudatos használata a gyógyítás fontos eszközévé vált a terápiás módszerek sorában. A gyakran ágyhoz kötött, várakozó, vagy csak pár percet mesehallgatással szívesen kitöltő gyermekeknek szólnak a magyar és más kultúrákból válogatott mesék, felfedezők rövid történetei, vagy népszerű gyermekkönyvek részletei – a magyar népmeséktől a drávamenti cigány legendákon át a mai, modern darabokig. A feltöltött mesék mellett a múzeumi munkatársak bátorító üzeneteit és az egyedülálló gyűjtemény műtárgyait, archív felvételeit is meg lehet ismerni.Az elérhető mesék száma folyamatosan növekedni fog. A szakemberek azt remélik, hogy hamarosan a gyerekek saját történetei is megjelenhetnek az online felületen, és általuk létrehozott kamaratárlatok bukkanhatnak fel a Gyermekkórház épületeiben.

 

 

 

A mesék a beteg gyermekek mellett bárki számára elérhetők a Guide Now applikációból, ami 2018-ban első díjat kapott a Mobil Alkalmazások kategóriában a FI@MP 2.0 fesztiválon.Az alkalmazás rendszerint a múzeumok látogatható tárlataihoz nyújt kiterjesztett élményt, a Néprajzi Múzeum esetében ez az egyedi megoldás valósult meg.

bővítés, felhívás, kortárs, néprajz, tárgy, természet
2020-04-17 07:00
film, gyűjtemény, múzeumandragógia, #muzeumozzaszobadbol, műhely, tárgy
2020-04-30 15:00
digitalizáció, fénykép, műhely, néprajz, tárgy
2020-03-05 07:00