EN facebook

Területi múzeumok és kisebb múzeumok, muzeális intézmények vezetése - Még egy hétig lehet jelentkezni a MOKK ingyenes képzésére!

FELHÍVÁS

Területi múzeumok és kisebb múzeumok, muzeális intézmények vezetése című továbbképzést ingyenesen rendezi meg 2024. április 15. és 24. között a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK) a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásának köszönhetően.

 

A kislétszámú munkahelyi csoportok hatékony irányításától kezdve a településszintű kapcsolatok, turisztikai és civil együttműködések építésén keresztül a társadalmi párbeszéd erősítésére irányuló múzeumi tevékenységekig bezárólag a mindennapi munka során jól alkalmazható gyakorlati ismereteket szerezhetnek a képzés résztvevői. A továbbképzést olyan felsőfokú végzettséggel rendelkező múzeumi munkatársak részére ajánljuk, akik területi vagy kisebb múzeumban dolgoznak

 

A hiánypótlónak számító 30 órás továbbképzés bevezető részét a résztvevők igényeihez és lehetőségeihez alkalmazkodva e-learning formában rendezzük meg, így a tananyag egy része 2024.04.15-19. között az otthon kényelmében saját időbeosztás szerint végezhető el. 2024.04.22-24. között tantermi keretek között kínálunk lehetőséget az ismeretek személyesen történő és gyakorlatias elmélyítésére Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A kontaktórák egy részét Budapesten, kismúzeumi környezetben tartjuk.

 

A tanfolyam fogalmi kereteket áttekintő bevezető részében szó lesz többek között a kisebb múzeumok számára nélkülözhetetlen jogi ismeretekről, az önkéntesek és kulturális közfoglalkoztatottak múzeumi fogadásáról és menedzseléséről, a szolgáltató múzeumi szemléletnek a kismúzeumi adottságokhoz történő adaptálásáről, a helyi közösséget bevonó részvételi alapú működésről, valamint a minőségbiztosítás kérdéséről is.

 

A vizsgaprezentációval záruló tantermi képzésrész egyik különlegessége, hogy vezetői kompetenciákat fejlesztő asszertív kommunikációs tréninget is magában foglal. A képzett tréner által vezetett tréning hasznos segítséget nyújt a kislétszámú munkahelyi csoportok hatékonyabb irányításához, a sikeres konfliktuskezeléshez, a fenntartóval és az integrált intézmény tagintézményeinek vezetőivel való hatékony kapcsolattartáshoz, beavat a tárgyalástechnikákba és kooperatív csoportmunka fogásaiba.

 

A hazai múzeumi képzési piacon egyedülálló tanfolyamra legutóbb 2023-ban került sor a MOKK szervezésében, és igen pozitív visszahangja volt a résztvevők körében:

 

„Jó volt, hogy sok előadó elszakadt a leírt anyagoktól és tudott reagálni a résztvevők kérdéseire. Szintén pozitív a kollegiális és együttműködő légkör.”

 

„A legtöbb oktató kiemelkedő, meggyőző és hasznos gyakorlati tudást adott közre.”

 

Az asszertív kommunikáció gyakorlati fogásai, módszertana, saját kommunikáció elemzése, javítása nagyszerű volt.

 

Az oktató „nagyon szépen végigvezetett, és feltárta a jelenlevő intézmények jellegzetességeit, a továbbfejlődés lehetőségét az "öndiagnosztikával", anélkül hogy a saját modelljének egyedüli módszertanát hangsúlyozta volna.

 

 

A jelentkezési időszak 2024. március 22-én lezárul, ám mivel a múzeumi szakembereknek szóló továbbképzésen 15 fő részvételét tudjuk biztosítani, ezért érdemes mihamarabb jelentkezni a még rendelkezésre álló helyekre.

 

 

További információ

felhívás, képzés, múzeumandragógia, műhely, téma
2024-02-14 14:00
MUZANDRAxEPALE 2023, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, műhely, téma
2023-12-29 07:00
digitalizáció, MUZANDRAxEPALE 2023, múzeumandragógia, műhely, téma
2024-01-09 18:00