EN facebook

Ferenczy Béni kiállítás nyílik Tihanyban

2018-09-22 16:00

Erő és harmónia Ferenczy Béni művészetében címmel nyílik kiállítás szeptember 23-án, vasárnap a tihanyi Kogart Galériában.


Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Ferenczy Család Művészeti Alapítvány közös kiállítása elsősorban Ferenczy Béni érett korszakának két központi témájára, az izmos női aktokra és a fiatal fiúalakokra koncentrál. Ez a két archetípus szinte egy időben jelent meg Ferenczy művészetében a szobrász magánéletével szoros összefüggésben, az erős nők előképe ugyanis orosz származású felesége, Erzsi volt, akinek kényszerűségből a Szovjetunióban hagyott fia lett a magányos fiatal fiú modellje.

 

A tárlat egyszerre tárja fel az elszakadás és összetartozás állapotát, valamint a két motívum művészi körüljárásának útját grafikákban és plasztikai művekben.

 

A tárlat kurátora Földes Mária, Gulyás Dorottya és Marosvölgyi Gábor művészettörténészek.

 

Ferenczy Béni a magyar szobrászat kiemelkedő alakja, aki érett korszakára archaikus szobrászati elveket felelevenítő, plasztikai problémákra fókuszáló művészetet teremtett, amely az antik szobrok formavilágát újraértelmezve hordozza magában a harmóniát és a görög szépségeszményt.

 

A tárlat november 18-ig tekinthető meg.

gyarapodás, kiállítás, kortárs, művészet
2017-07-05 08:10