EN facebook

Tavaszváró, húsvét – köszöntő programok a Míves Tojás Múzeumban Zengővárkonyban és a múzeum részvételével Budapesten

PROGRAMAJÁNLÓ

2019-04-10 11:00

A népi hagyomány szerint a húsvét ünnepére készülődés része a hímes tojások készítése, festése. A díszített tojásokat, köztük számos hímeset bemutató Míves Tojás Múzeumnak ezért kitűntetett szerepe van húsvét időszakában. A látogatók ünnepi felkészülését hagyománnyá vált programjaival segíti a múzeum.

 

Pont Fesztivál

A Múzeum tojásíró foglalkozásokat szervez és vezet húsvét előidőszakában, a Pont Fesztivál keretében Budapesten a Várkert Bazárban április 13-án és 14-én, naponta 11 órától 18 óráig.

 

Ifjúsági Tojásfestő Verseny

A programok április 14-én, a múzeum megnyitásának évfordulóján, 20. születésnapján, Virágvasárnapon kezdődnek az Országos Ifjúsági Tojásfestő Versennyel. A versenyre jelentkező 10 – 15 év közötti fiatalok már korábban elkezdik felkészülésüket. A verseny során megfigyelhető a jövő reménybeli tojásdíszítőinek alkotási készsége.

 

Nagyheti programok

A "Hímestojás Szeretteinknek" program keretében a Nagyhét első öt napján (április 15–19) tojásíró bemutató lesz, amikor is nyomon követhető az alkotási folyamat, hogyan lesz a pőre tyúktojásból hímes tojás. Bárki, aki kedvet érez a tojásíráshoz – akár teljesen kezdő is – asztalhoz ülhet, munkájukat szakértő kezek, neves tojásfestők segítik, irányítják. A kellékekről csekély térítés ellenében a múzeum gondoskodik.   

Kedvelt díszítő módszer az ú.n. rátétes díszítés is: hétfőtől szerdáig a tojáspatkolás, csütörtökön, pénteken a magrátétes díszítés módszerével ismerkedhetnek meg a látogatók.

Minden korosztály számára hasznos múzeumpedagógiai játékok is megismerhetők, folyamatosan játszhatók. A Hímes Tojás Dominó, a Memória Játék, a Hímestojás Négyzet című játékok a szebbnél szebb hagyományos hímes tojás mintákat elnevezésükkel együtt szórakoztató, játékos formában ismertetik.

 

 

Ajándékvásárlásra is van lehetőség: hímestojások, játékok, a múzeum nyomtatott kiadványai, valamint otthoni tojásfestéshez minden kelléket tartalmazó egységcsomag kapható.

 

Húsvéti ünnepnapok

Húsvét hétfőn délután 15 órakor a Zengővárkonyi Népiegyüttes "Húsvéti Locsoló" című néptáncos műsorával szórakoztatja a látogatókat a múzeum előtt. A műsor egyúttal a zengővárkonyi, sárközi népviseleti ruházat ritkán elérhető bemutatója is.

Zengővárkonyban járva ajánlható a település egyéb látnivalóinak, kiállításainak, szelídgesztenyés erdejének megtekintése is.

 

A Míves Tojás Múzeum egész évben, húsvét időszakában is mindkét ünnepnapon (igény szerint meghosszabbított nyitvatartási idővel) szeretettel fogad minden érdeklődőt, várja látogatóit! 

 

7720 Zengővárkony, Kossuth Lajos u. 6

Honlapwww.tojasmuzeum.ini.hu

Facebookwww.facebook.com/mivestojasmuzeum

tárgy
2019-04-09 10:00
képzőművészet, kiállítás
2019-04-05 15:00
bővítés, kiállítás, múzeum
2019-04-06 09:00