EN facebook

Egy berlini cilinder Zalában

2019-04-09 10:00

Másfél éves szünet után újraindította a zalaegerszegi Göcseji Múzeum A hónap műtárgya sorozatát. Mint ismert, a közgyűjtemény elköltözött az intézmény külső felújítása, belső átalakítása miatt egy jóval kisebb épületbe. A szakmai munka azonban tovább folytatódik, s teszik ezt az adott szerényebb feltételek mellett is. Az ideiglenes épületben kiállítótér nincsen, de mindig megtalálják a jelenlét módját egy-egy minitárlat, szabadtéri vagy vándorkiállítás formájában.

Ez alkalommal a zalaegerszegi városháza aulájában álló vitrinbe költöztettek be egy igen becses darabot, egy cilindert a hozzá készített kalapdobozával együtt. A hétköznapokon viselt kürtőkalap utódjának számító cilindert a 20. század elején már csak az alkalmi férfiviselet kiegészítőjeként hordták. A bemutatott minőségi darabot finom cilinderplüssből készítették, selyemmel bélelték, alján szalaggal erősítették meg, karimáját pedig fekete ripszselyemmel borították. A kalaptetőben a mester cégjelzése - egy sas motívummal díszített Max Eckard Berlin felirat - olvasható. A vitrinben látható kék bársony és selyem párnán szintén a kalapos cégjelzése található. Hasonló cilindert visel egy vásári ferrotípián Gönczi Ferenc zalai néprajzkutató mellett ülő férfi az 1880-as években.

 



A hónap műtárgya sorozatot 2021. februárig tervezik. A későbbiekben egyebek mellett borostyángyöngy, patikaedény likőrös készlet, szőlőprés, pecsétnyomó, türelemüveg, valamint fibula is a zalai közönség elé kerül.