EN facebook

Új élményteret alakítottak ki a gyöngyösi Mátra Múzeumban

2019-04-06 09:00

Csaknem háromszáz millió forintos uniós támogatással a Széchenyi 2020 program keretében megvalósult élménytér-fejlesztést adnak át pénteken a gyöngyösi Mátra Múzeumban.

Báryné Gál Edit, az intézmény igazgatójának tájékoztatása szerint az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) pályázatán korábban elnyert 297,6 millió forintból kialakított és pénteken a nagyközönség előtt is megnyíló attrakció a hozzá kapcsolódó pedagógiai programokkal és korszerű infokommunikációs eszközökkel teszi új élménnyé a tudásszerzést látogatóik számára.   

 

Az "Élményből tudást - természetesen a Mátra Múzeumban" elnevezésű projekt részleteiről szólva kifejtette: az Orczy-kastély négy emeleti terme, amely egykor az ásvány- és őslénytani állandó kiállításnak adott helyet, átalakult a legmodernebb multimédiás, audiovizuális eszközökkel felszerelt élményközponttá. Az érdeklők megismerhetik itt a szárazföldi és vízi élővilágot, a miocén tenger mélyét, a vulkán keletkezésének okait, folyamatát. Ellátogathatnak egy bánya "mélyére", ahol a Mátra földtani, geológiai értékeit, ásványkincseit kutathatják. Betekinthetnek az ember természetformáló tevékenységébe, képet kaphatnak arról, hogyan alakult ki a Kárpát-medence mai arculata, s megtudhatják, hogyan hat a klímaváltozás az élővilágra, a természeti környezetre.    

 

A vezető jelezte: a projektben való részvételről Heves megyéből összesen 21 gyöngyösi és környékbeli iskolával írtak alá együttműködési megállapodást. Az érintett több mint 5000 - jelentős arányban hátrányos helyzetű - tanuló 26 hónapon át rendszeresen részt vesz a március 1-jétől kezdődött foglalkozásokon, melyek részben múzeumpedagógiai órák, részben szakkörök, részben pedig nyári táborok lesznek. 

 

Hangsúlyozta: az élményszerű ismeretszerzést az újonnan munkába állított multimédiás eszközök - 9 projektor, 4 intelligens tábla, interaktív és multimédiás terepasztalok - biztosítják, míg 35 darab tablet és 25 All-in One számítógép az egyéni "felfedezésekben" nyújt segítséget. A kísérletekre épített órák, az egyéni megfigyeléseken alapuló feladatok, a játékos programok a gyerekek érdeklődését kívánják felkelteni a körülöttük lévő környezet iránt.     Báryné Gál Edit közölte: a Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma évi több mint 40 ezer fős látogatói számával Gyöngyös legjelentősebb kulturális és turisztikai csomópontja. Az intézmény az elmúlt 5 évben több mint 2700 múzeumpedagógiai és közművelődési programot rendezett, melyek 77 ezret meghaladó számú érdeklődőt vonzottak, a mostani fejlesztéstől pedig a látogatottság további növekedését várják.

beruházás, természettudomány
2018-08-09 08:40