EN facebook

Tatárjárás kori érmeket találtak a Szarvason

LELET

2022-07-23 20:00

Hosszabb kényszerszünet után végre folytathatták a kora tavasszal elkezdett újabb faluhely kutatást a TSM Civil Múltkutatók - adta hírül a beol.hu.

 

Czesznak Zsolt és Kelemen Gábor részletezték, hogy a Szarvas külterületén fekvő egykor jelentős késő középkori település a frissen előkerült érmék és egyéb fémleletek alapján Árpád-kori előzményekkel is rendelkezik, melyet Szarka József a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum régésze a rendelkezésre álló okleveles források kutatása alapján az egykori Zimány faluval azonosított.

 

A szántón megtermelt növény betakarítását nemrég egy alapos tárcsázás követte, amely elfogadható körülményeket teremtett ahhoz, hogy elkezdjék a több hektáros terület szisztematikus műszeres kutatását és feltérképezését.

 

Már az első napokban sikerült belefutni egy vélhetően tatárjárás kori Friesachi éremleletbe. A talált kincsekről elmondták, a mai Ausztria területén vert 12-13. századi jó minőségű ezüstből készült érmék a kor kedvelt "értékmegőrző" fizetőeszközei voltak.

 

 

A külföldi ezüstpénzek a korabeli rossz minőségű magyar veretek kedvelt alternatívájaként kerültek forgalomba. Az eddig felszínre került összesen kilenc darab Friesachi dénár szóródási mintázata alapján egyértelműen kijelenthető, hogy egyazon rejtéshez köthetők.

 

Az éremlelet vizsgálata során Eriacensis (1170-1200), II. Eberhard (1200-1246), II. Bernhard (1202-1256), VI. Leopold (1220-1246), és Gurk püspökei (kb. 1228-1241 között) által vert érméket is sikerült azonosítaniuk. A következő években valószínűleg előkerülhet még innen néhány példány, hiszen minden egyes talajművelés újabb esélyt teremt a műszeres kutatás számára.

 

Az éremlelet a korábban talált kincsekhez hasonlóan a Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum gyűjteményébe kerül.


Legutóbb június elején használták sikeresen üzemelték be a fémkeresőket, amikor egy török kori erszényleletre bukkantak Káka faluhelyen. Itt az első találatok egyike 12 összetapadt ezüst dénárból álló kis éremkupac volt, amit további hat, I. Ferdinánd veret követett, és egy szép ezüst lemezfejes gyűrű koronázott meg. A szokatlanul nagy méretű korong alakú gyűrűfejen egy díszes vésett motívum illetve csillag és félhold figyelhető meg. A szóban forgó ékszer az érmék szóródási zónájából került felszínre, így akár része is lehetett az egykori rejtésnek vagy elveszített erszénynek.

 

néprajz, régészet, téma, természet, természettudomány, történelem
2022-07-16 18:00
műhely, régészet, tárgy, téma, természet, természettudomány
2022-07-16 07:00
kiállítás, külföld, látogató, régészet, természet, történelem
2022-05-13 07:00