EN facebook

Szombathelyen megnyílt a felújított Szima-malom és tárlata

50 éves a Vasi Skanzen

2023-08-21 14:10
Ötven évvel ezelőtt, 1973. augusztus 20-án nyitotta meg kapuit a Vasi Skanzen: a vasárnapi jubileumi ünnepségen átadták a megújult Szima-malmot és a benne kialakított állandó néprajzi kiállítást is a közönségnek. Négy órára benépesült a Szima-malom előtti árnyas terület: a Magyar Géniusz Programnak köszönhetően felújított malom és a benne kialakított állandó kiállítás megnyitójára került sor, mely Bárdosi Jánosnak, a Skanzen néhai megálmodójának néprajzi gyűjteményét mutatja be - adat hírül a Savariaforum.hu.
 

 

Ahogy a cikkben olvashatjuk, öszöntőjében Csapláros Andrea, a Savaria múzeum igazgatója elmondta, hogy a múzeum tagintézményei nagy változáson mentek át 2013 óta. – Nemcsak arra gondolok, hogy a megyétől Szombathely Megyei Jogú Városhoz kerültünk, hanem a lényegre: a dolgok újragondolása, az innováció megtörtént – hangsúlyozta Csapláros Andrea. A mai múzeumi világban a fejlesztéshez szükséges pénzt projektek és pályázatok útján lehet megszerezni: a Vasi Skanzen esetében is több ilyen projekt teszi lehetővé a látható változást, mely kijelöli helyét ebben a térségben, hogy hogyan jut el egy kiállítóhelytől a közösség építéséig. A Skanzen házai, épületei hírvivők a tágabb régió településein lévő elhagyott vagy kiüresedett népi építészet újragondolására – hangsúlyozta. A múzeum üzenetet hordoz, közvetít a múltból a jövőnek. Sokak számára az emlékezés helyszíne, míg másoknak az ismeretek tárháza, élményt nyújtó turisztikai központ vagy közösségi találkozóhely. A Magyar Géniusz Programnak köszönhetően, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége koordinálásában az enyészettől mentették meg a Szima-malmot, valamint állandó kiállítást és egy múzeumpedagógiai foglalkozásoknak helyet adó teret hoztak létre benne, egy új múzeumot a múzeumban – zárta beszédét az igazgató.

 

 

A tudomány malma című állandó kiállítást dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója nyitotta meg, s a közönség, miután megkóstolhatta a Valkonyai Porta Pékműhely kenyerét,   megtekintette a háromszintes kiállítótérben elhelyezett néprajzi gyűjteményt. A kiállítás kurátorai dr. Illés Péter, Kmellár Viktória és Nagy Endre, tárlatvezetést a megnyitó napján Kmellár Viktória intézményvezető tartott a kiállításban, mely halászatot, a gyógynövényeket, népi gyógymódokat helyezi a fókuszba.  A megnyitóról még több információ a Savariaforum.hu cikkében! 

 

A Vasi Skanzen a jeles évforduló alkalmából  arra kéri látogatóit, hogy osszák meg velük emlékeiket: olyan fotókat és/vagy történeteket várnak, amelyek szép pillanatokat, maradandó élményeket idéznek fel Önökben, és Szombathelynek ehhez a különleges helyszínéhez kötődnek. Lehet ez egy esküvői fénykép, egy rendezvényen elkapott pillanat, vagy akár egy régi tárgy, amely a nagyszülői házból ismerős…
A beérkező képeket és történeteket honlapukon és a Vasi Skanzen Facebook-oldalán közzéteszik, hogy lássuk, hogyan vált élővé és lett a hétköznapjaink részévé öt évtized alatt ez a régmúlt falusi hagyományait őrző intézmény.
A történeteket, emlékeket a vasiskanzen50@gmail.com e-mail címre várják.

 

 

 

 

emlékezet, muzeológia, Múzeumcsinálók, múzeumtörténet, néprajz, téma, természet
2023-01-24 18:00
emlékezet, gyász, muzeológia, múzeumtörténet, Pulszky Társaság, téma
2021-02-18 14:00
digitalizáció, gyűjtemény, kiállítás, látogató, #muzeumozzaszobadbol, pályázat, téma, virtuális
2022-02-21 19:30