EN facebook

Virtuális kiállítások és Guide Now tárlatvezető alkalmazás Szombathelyen - Fejlesztések a Savaria Múzeumban

FEJLESZTÉS

2022-02-21 19:30

2020 májusa óta – turisztikai partnerünknek köszönhetően – a múzeumi honlapon 3D-s séta keretében bejárhatók a Savaria Múzeum, az Iseum Savariense, a Smidt Múzeum és a Vasi Múzeumi Látványtár kiállítóterei, valamint a Vasi Skanzen egy része.

 

Az NKA „Virtuális kiállítások, valamint a hozzájuk kapcsolódó online digitális ismeretátadási tartalmak létrehozására” című pályázatának 1.200.000 Ft-os támogatásából továbbfejlesztettük a meglévő online tartalmat: az egyes termekhez és műtárgyakhoz több mint 100 információs pontot rendeltünk, amelyek szöveggel, képpel, hanggal, illetve 3D-s modellekkel és videókkal többlet információkhoz juttatják a látogatókat. Az írott szövegek és a videók angol nyelven is hozzáférhetők. Az iskolás gyermekeknek szóló ismereteket, feladatokat, játékokat külön piktogrammal jelöltük.


Így reményeink szerint csaknem minden korosztály megismerheti kiállításainkat tértől és időtől függetlenül, a savariamuseum.hu oldalon, monitoron vagy akár okostelefonon.

 

Az alábbi kiállításokhoz készültek információs pontok:

 

Savaria Múzeum
- állandó kiállítások: Változó kultúrák a változó tájban (Nyugat-Dunántúl föld- és élettörténete; Őskor, Római kor, Népvándorlás kor, Középkor, Kőtár – Lapidárium)
- időszaki kiállítások: KÉP-TÉR Aranykor; KÉP-TÉR Falu és város kapcsolata – Szombathely példáján

 

Smidt Múzeum
- állandó kiállítás
- időszaki kiállítás: Egy szelet Szombathely

 

Iseum Savariense
- állandó kiállítás: Isis savariai otthona

 

Vasi Skanzen

 

Vasi Múzeumi Látványtár

- természettudományi gyűjtemény, néprajzi gyűjtemény

 

Tagintézményeink közül a Szombathelyi Képtárban nem készült virtuális séta, az épület éppen folyamatban lévő felújítása miatt, de terveink között szerepel ennek megvalósítása is.

 

 

Tárlatvezetés telefonnal

 

Új multimédiás alkalmazás segítségével látogatható több szombathelyi múzeum kiállítása. A Savaria Múzeumban, a Smidt Múzeumban, az Iseum Savariensében, a Romkertben és a Vasi Skanzenben is használható már az a Guide Now applikációs rendszer, amelyet bárki letölthet a saját eszközére. A korszerű tárlatvezető rendszert az Európai Unió 3.000.000 forintos vissza nem térítendő támogatásával építette ki a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum. 

 

A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeiben mostantól rendelkezésre áll a 21. századi igényeknek megfelelő multimédiás tárlatvezető rendszer. A látogatók saját mobiltelefonjukra vagy tabletjükre tölthetik le az applikációt, amelyben az adott kiállításhoz kapcsolódó információkat találnak. Az általános, összefoglaló/bevezető ismeretek mellett az egyes műtárgyakról is többet tudhatnak meg, mint a kihelyezett feliratokból: leírások, hangfelvételek, fotók szolgálják a minél teljesebb élményszerzést.


Az alkalmazás révén a látogatók a saját mobiltelefonjukon keresztül férnek hozzá a kapcsolódó több száz médiatartalomhoz, így nincs szükség újabb speciális eszközökre, sorban állásra és kiszolgáló személyzetre. Az applikáció révén még személyesebb élményhez jutnak, ráadásul a saját tempójuknak és érdeklődésüknek megfelelően nézhetik végig a kiállítást. A látogatók eszközeit a bejáratnál elhelyezett apró szerver szolgálja ki tartalommal WiFi-kapcsolaton keresztül, négy intézményben internetre sincs szükség.

 

 

A közlemény a Savaria Múzeum 2022. február 21-ei sajtótájékoztatóján elhangzottakról számol be.

konferencia, műhely, örökségvédelem, természet
2020-12-09 16:00
felhívás, #muzeumokajovoert, múzeumpedagógia, műhely, természet
2020-11-22 15:00
gyűjtemény, muzeológia, múzeumpedagógia, műhely, tárgy
2021-03-20 07:00