EN facebook

SZOMBATHELY VISSZAKÖSZÖN! - A múzeumandragógia újdonságai

KÖTET

Néhány héttel ezelőtt a Nyíregyházán, 2019. szeptemberében megrendezett „Múzeumok határok nélkül” című nagyszabású múzeumandragógiai konferencia több, mint 300 oldal terjedelmű elektronikus kiadványáról adhattunk hírt, ajánlottuk a kulturális örökségvédelem széles területén alkotók izgalmas összefoglalóit. Most pedig már az ez év májusi múzeumandragógiai konferencia előadásainak és prezentációinak válogatott szöveggyűjteménye tölthető le bárki tudás-tárhelyére!

 

Mint emlékezetes, végülis online térben, de mindvégig a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum gesztorságával, a Pulszky Társaság-Magyar Múzeumi Egyesület, a MOKK, valamint Az EPALE Magyarország s az MTA Pedagógiai Bizottságának Andragógiai Albizottsága szakmai együttműködéseként, az NKA anyagi támogatásával valósult meg a sokszínű konferencia s ez adta a mostani kiadvány gerincét.

 

Immár második ízben éri megtisztelés a múzeumi szakmát, hogy tudományos partnerként a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudomány Kar Humán Fejlesztési és Művelődéstudományi Intézet periodikája: a megújult TUDÁSMENEDZSMENT című folyóirat különszámát ajánlotta fel a mondandójukat írásban is szívesen közreadó kollégáknak. Így most, öt hónappal a BELSŐ ERŐK ÉS KÖLCSÖNHATÁSOK A KORTÁRS MÚZEUMI VILÁGBAN címmel megrendezett IX. Országos és V. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia után, Koltai Zsuzsa szerkesztésében elérhető a 197 oldal terjedelmű elektronikus kötet:

 

Koltai Zsuzsa (szerk.): A IX. Országos és V. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia válogatott anyaga. Tudásmenedzsment XXII. évfolyam 2021 / 2. különszám, Pécs - Szekszárd 2021


A szerkesztő előszava után a konferencia szakmai védnökei, maguk is közreműködők: Bereczki Ibolya, Kriston-Vízi József, Németh Balázs és Csapláros Andrea írták le bevezető, köszöntő gondolataikat.

 

A szerkesztő és szakértő-lektori bizottság végülis kilenc fajsúlyos tanulmány megjelenését támogatta, amelyeket alább a tartalomjegyzék sorrendjében közlünk:

 

NAGY MAGDOLNA: Hogyan látják a múzeumok a felsőoktatással való kapcsolatot és a továbbfejlesztés lehetőségeit?
KOLTAI ZSUZSA: Együttműködés a múzeumok és a felsőoktatás között - Fejlesztési lehetőségek a felsőoktatás szempontjából
VINCZE BEATRIX – KEMPF KATALIN: Az ELTE PPK múzeumpedagógiai szakirányú képzésének tapasztalatai a kihívások tükrében
RUTTKAY ZSÓFIA – BÉNYEI JUDIT: A Digitális Múzeum 10 éve
NAGY VERONIKA: Múzeumra érzékenyítő képzés tanító és óvodapedagógus hallgatóknak a Hetedhét Játékmúzeumban
KOLOCZ DÓRA: Participáció és közösségépítés. Gyakornoki program a Róth Miksa Emlékház és Gyűjteményben
GÁSZNÉ BŐSZ BERNADETT – SCHULTZ ÉVA: Vármúzeumok a pandémia alatt és után - Helyzetkép a kulturális turisztikai attrakciókról
VOGT, MATTHIAS THEODOR: Museums to strengthen young people’s resilience after the COVID-19 Juventocid
BERÉNYI MARIANNA: Online szálakkal összevarrva – múzeumi közösségek a világhálón

 

 

Reméljük, hogy a már javában folyó mostani Múzeumok Őszi Fesztiváljának szakmai és közönség programjaihoz, a hetekben sorra kerülő konferenciákhoz és persze a hosszabb távon folyó intézmény- és tudományközi diskurzusokhoz hasznos munícióval szolgál.

 

A korábbi múzeumandragógiai konferenciák kötetei elérhetőek a pulszky.hu honlap KIADVÁNYOK menüpontjában!

 

 

Borítóképen:

a szombathelyi Savaria MHV Múzeum