EN facebook

Múzeumi fejlesztések Zemplénben

BERUHÁZÁS

2019-05-17 08:00

Váljon zarándokhellyé Újhely - olvasható az Észak- Magyarország c. napilap csütörtöki számában, idézzük:

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum két zempléni tagintézményében, A Magyar Nyelv Múzeumában és a Kazinczy Ferenc Múzeumban jelentős múzeumi fejlesztések valósulnak meg a közeljövőben a Magyar Kormány és az Európai Unió támogatásával, amelyről szerdán Sátoraljaújhelyen és Széphalomban tájékoztatták az érdeklődőket.

 

Zarándokhely

Az eseményen Nyiri Péter, A Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója elmondta, az intézménynek nagy szerepe van a magyarságtudat megtartásában, amire tanúként a vendégkönyvet idézte, amelyben gyakran leírják a látogatók, a múzeumot megnézve büszkék arra, hogy magyarnak vallhatják magukat.

 

Szamosvölgyi Péter, Sátor­aljaújhely polgármestere elmondta, a városnak ékköve mindkét intézmény, tovább öregbíti az egykori zempléni megyeszékhely hírnevét, számos turista csak ezért érkezik Sátoraljaújhelyre.

– Egy példaértékű munka folyik a városban, amelynek következtében Újhely egy olyan turisztikai programcsomagot tud felkínálni, amelyből mindenki csipegethet – mondta Szamosvölgyi Péter.

 

– A Kazinczy Ferenc Múzeumnak és A Magyar Nyelv Múzeumának egyfajta zarándokhellyé kell válnia – mondta köszöntőjében Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, aki hozzátette, a magyar kormány kiemelt szándéka, hogy a keleti, északkeleti régiót továbbfejlessze, amelyből reményei szerint a sátoraljaújhelyi két intézmény is profitálhat majd.

 

Az eseményen elhangzott, egy Interreg-pályázatnak ((SKHU/1601/1.1/063) az Európai Regionális Fejlesztési Alap Interreg Szlovákia–Magyarország Programja keretében)köszönhetően 2020 végéig megújul a széphalmi Kazinczy-­emlékhely – a mauzóleum és a sírkert –, megtörténik a történeti kert rekonstrukciója és felépül a királyhelmeci amfiteátrum. A fejlesztésekre építve a két település kulturális és turisztikai együttműködést alakít ki. A beruházás részleteit Gyapay László projektmenedzser ismertette.

 

Egy már zajló pályázatnak ((Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért címmel (EFOP-3.3.2-16-2016-00281)) köszönhetően a Zempléni testvérmúzsák program keretében A Magyar Nyelv Múzeuma és a Kazinczy Ferenc Múzeum 12 oktatási-nevelési intézménnyel együttműködve múzeumpedagógiai programokon – témanapokon, vetélkedőkön, szakköri alkalmakkor, illetve napközis táborokban – fogadja a régióbeli gyerekeket és diákcsoportokat.

 

A Zempléni természettár című pályázat (EFOP-4.1.9-16-2017-00039) pedig a Kazinczy Ferenc Múzeumban lehetőséget nyújt egy múzeumpedagógiai látványtár és természettár kialakítására, amely a diákcsoportok számára interaktív találkozásokra nyújt lehetőséget a múzeum sokrétű gyűjteményével.