EN facebook

Szobrász mesterek az Epreskertben II. - a Magyar Képzőművészeti Egyetem kiállítása

KIÁLLÍTÁS

A 150 éves Magyar Képzőművészeti Egyetemen 1889-től, azaz 133 éve folyik szobrászképzés. A Stróbl Alajos alapította Szobrászati Mesteriskola képzési metódusa hagyományosan a mester és a tanítvány személyes kapcsolatán alapszik. A Szobrász Tanszék, Szobrász mesterek az Epreskertben II. című kiállítása abba a folyamatba enged betekintést, hogy ez a hagyomány hogyan vezetett el napjainkig, a mesterek, majd a tanítványokból lett mesterek hogyan adták át nemzedékről nemzedékre a szobrászat több ezer éves tapasztalatát.

 

Megnyitó: 2022. február 22., kedd, 17 óra

 

Magyar Képzőművészeti Egyetem, Epreskert
Budapest, 1063 Kmety Gy. u. 26-28.

 

A kiállítást megnyitja: Farkas Ádám szobrászművész

 

A Szobrász mesterek az Epreskertben II. című kiállítás válogatott fotókon és szobrokon keresztül igyekszik bemutatni ezt az áthagyományozó folyamatot. A képek révén évszázados, szinte változatlan műtermekbe tekinthetünk be, láthatjuk Budapest néhány köztéri szobrának létrejöttét, vagy a korrektúra egy-egy intim pillanatát. A szoboranyag a közelmúltig sorakoztat fel eddig kevéssé ismert alkotásokat.

 

 Stróbl Alajos a Mátyás kút főalakjának mintázása közben az epreskerti nagy műteremben (ma Somogyi József Terem); 1901

 

A tárlaton Stróbl Alajos, Kisfaludi Strobl Zsigmond, Mikus Sándor, Szabó Iván, Vigh Tamás, Borsos Miklós, Somogyi József, Jovánovics György, Körösényi Tamás és Kő Pál alkotásaiban gyönyörködhetünk.

 

Somogyi József és Kő Pál a Bárányos című szoborral; 1967-68

 

Szobrász mesterek az Epreskertben II. tárlat megtekinthető 2022. március 4-ig!

 

További információ: www.mke.hu

 

 

Borítókép:

Ferenczy Béni hallgatókkal: Vigh Tamás, Martsa István, Kiss Sándor; 1947-49

 

Képek forrása: MKE