EN facebook

Nagy, reprezentatív kiállítással indul az MKE150 programsorozat

KIÁLLÍTÁS

A Magyar Képzőművészeti Egyetem a 2021/2022-es tanévben ünnepli alapításának 150. évfordulóját. A jubileumi évforduló alkalmából, november 6-án indul a Képző egész tanévet átívelő programsorozata, az MKE150, Erős István rektor irányításával. Az MKE150 célja, hogy a széles nagyközönségnek is megmutassa az intézményben folyó sokrétű alkotói és oktatói munkát. Az MKE150 indító attrakciója a Modellállítás: az emberi test képi konstrukciói című reprezentatív kiállítás, amely november 6-án nyílik az egyetem Barcsay Termében.

 

A Modellállítás: az emberi test képi konstrukciói című kiállítás az emberi test ábrázolását járja körbe. A reprezentatív tárlat lenyűgöző festményeken, rajzokon, grafikákon, szobrokon keresztül mutatja be a különböző korok testábrázolását, amelyek kíméletlenül rávilágítanak az aktuális társadalmi problémákra. A kiállítás csodálatos eredeti műtárgyain és archív dokumentumain keresztül nyomon követhetjük, hogy a különböző korszakokban hogyan kapott egyéni, sajátos, különleges színezetet az emberi test ábrázolása. A kiállítás mottója Székely Bertalan idézete: “Miután a természetnek nem hivatása, hogy számunkra kész képeket állítson elő, így a természet által nyújtottak puszta másolása nem adhat műterméket.”

 


A tárlaton a nagy elődök - Székely Bertalan, Barcsay Jenő, Bortnyik Sándor, Kondor Béla, Major János - alkotásai mellett, kortárs alkotók - Lakner László, Birkás Ákos, Dallos Ádám, Czene Márta, Keresztesi Zsófia, Győrffy László, Kristóf Krisztián - művei is szerepelnek. A reprezentatív kiállítás az MKE Egyetemi Könyvtár, Levéltár és Művészeti Gyűjtemény gazdag anyagára épít, többek között Székely Bertalan csodálatos anatómiai rajzaira, de az egyetem a Magyar Nemzeti Galériából is kölcsönzött ikonikus festményeket, rajzokat a tárlatra. A kiállítás kurátorai Albert Ádám, a Művészeti Anatómia, Rajzi és Geometria Tanszék vezetője, valamint Bojtos Anikó művészettörténész, a MKE Egyetemi Könyvtár, Levéltár és Művészeti Gyűjtemény munkatársa. A Modellállítás: az emberi test képi konstrukciói című kiállítást 2021. november 6-án, szombaton 18.00 órakor megnyitja Nádásdy Ádám nyelvész, műfordító, köszöntőt mond Erős István rektor.

 

Medveczky Jenő: Álló női akt, 1926

 

Bellony László: Férfi akt

 

Magyar Képzőművészeti Egyetem, Budapest, Andrássy út 69-71.


A kiállítás nyitvatartása: 2021. november 7.  - december 4.

 

Győrffy László: Én (Dorian Gray Alapítvány a fiatal művészekért), 2009, olaj, vászon, 70 x 50 cm; fotó: Sulyok Miklós

 

Székely Bertalan: Emberi fej séma modell, vas, fa, 19. század vége

 

Továbbá november 6-án, 17.30 órakor hallgatói kiállítás nyílik a Képzőművészeti Egyetem Aulájában, Adtál uram esőt, de nincs köszönet benne címmel. A tárlat azt vizsgálja, hogy a 19. század végétől a női hallgatók megjelenése hogyan változtatta meg a Képzőművészeti Egyetem mindennapi működését és a művészetoktatást. Az Adtál uram esőt, de nincs köszönet benne kiállító művészei mind nők, akik munkáikkal szervesen kapcsolódnak a 150 éve alapított Képzőművészeti Egyetem történetéhez. A kiállításon a performanszok, tér- és videóinstallációk mellett felvonultatnak hagyományos művészeti műfajokat (pl. táblaképfestészet) is, és női nézőpontból foglalkoznak az emlékezettel, a kontinuitással. A személyes kapcsolatokból formálódott kiállítócsoport tagjai - Antalka Zsófia, Ács Kinga Noémi, Drótos Dominika, Jakab Borbála Róza, Liksay Csenge Gyopár, Papp Írisz, Papp Fanni, Pálóczi Andrea, Puskás Melitta Flóra - önmaguk kurátorai is.

 

MKE150 programsorozat további két reprezentatív kiállítása az És mégis mozi a föld! IMXXX – Intermédia retrospektív decemberben, A régi-új Műcsarnok című pedig februárban nyílik az egyetem Barcsay Termében. Az MKE150 eseménysorozat kiemelkedő programja lesz a frissen restaurált Lotz-freskók és a Képzőművészeti Egyetem egyes felújított tereinek ünnepélyes átadása, amelyre várhatóan februárban kerül sor.

 

Az MKE150 a reprezentatív kiállításokon túl is bővelkedik izgalmas és látványos programokban. A művészeti időkapukon keresztülhaladva hagyományos és modern, olykor meghökkentő hallgatói és oktatói alkotásokban gyönyörködhetünk: installációkban, festményekben, grafikákban, szobrokban, archív és kortárs fotókban. A jubileumi tanévben tematikus épületsétákon csodálhatjuk meg az egyetem Andrássy úti főépületének impozáns tereit, részesei lehetünk az alkotás misztikus folyamatának, különleges sétaszínház keretében barangolhatunk a varázslatos Epreskert szobrai között. Elindul egy intézménytörténeti online kalendárium, és készül egy reprezentatív, az egyetem gyűjteményeit bemutató album is. Az MKE150 keretében az egyetem hallgatói fesztiválra, konferenciákra, előadásokra, tárlatvezetésekre invitálja az érdeklődőket.

 

Az MKE150 programsorozat szakmai vezetője Lázár Eszter.

 

 

 

Fotók és videó forrása: MKE

 

Borítóképen: Lotz-freskó restaurálása


További információ