EN facebook

Szironyos bunda? Gulyásbódé vontatása? Fedezd fel a Hajdúsági Múzeum adatbázisát!

DIGITALIZÁCIÓ

2020-01-01 08:00

A Hajdúsági Múzeum gyűjteményei digitális szolgáltatások formájában éjjel-nappal a látogatók rendelkezésére állnak!

 

A Hajdúsági Múzeum, csatlakozva a nemzetközi gyakorlathoz, szélesebb közönség számára is hozzáférhetővé tette kincseit. A múzeum 2016 óta használja a HUNTÉKA-M integrált közgyűjteményi rendszert gyűjteményei számítógépes nyilvántartására. A rendszer fejlesztésével most lehetőség nyílt a különböző kollekciók online megjelenítésére, a nyilvántartásban rögzített adatok és tartalmak közzétételére. A webes felület kereső funkciója egyszerű és összetett kereséssel, valamint szűrési feltételekkel segíti a keresést és böngészést. 

 

A Hajdúsági Múzeum gyűjteménye egyedülálló kultúrtörténeti jelentőséggel bír, a hajdúvárosok örökségének szempontjából megkerülhetetlen tartalomszolgáltató. A generációk által felhalmozott és átörökített tudás lassan egy évszázada kulcsszerepet játszik a hajdúság kulturális identitásának megőrzésében.

 

A hajdúböszörményi intézmény online jelenléte így nemcsak a múzeum társadalmi szerepvállalásában játszik szerepet, hanem nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a közgyűjtemény a jövőben a hajdúvárosok kulturális örökségének őrzőjéből, a hajdúvárosok kulturális örökségének első számú, autentikus, forrás értékű megosztójává váljon.

 

Hajdúsági Múzeum Gyűjteményi Adatbázisa és Névtér: http://ds.hajdusagimuzeum.hu

 

Online tartalmak: https://hajdusagimuzeum.hu/online-tartalmaink/

 

Leadkép: Lukács András csikós háza, Janó Ákos felvétele, 1950.

 

A projekt Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló 2017. évi C. törvény 3. melléklet II. 4.b) pontja szerint a Muzeális intézmények szakmai támogatására kiírt „Járásszékhely települési önkormányzatok által fenntartott múzeumok szakmai támogatása - A kulturális javakhoz való korszerű hozzáférést és a látogatói igények kiszolgálását biztosító, online szolgáltatásokat nyújtó, honlapok létrehozására vagy meglévő honlap ennek megfelelő átalakítására, fejlesztésére pályázat keretében, a gyűjteményi adatbázis kialakításának és közzétételének elősegítésére és online tudományos, kulturális és oktatási tartalmak létrehozása" pályázat támogatásával valósult meg.

 

digitalizáció, helytörténet, tárgy, téma
2017-07-20 09:00
digitalizáció, kiadvány, könyvbemutató, programajánló
2017-11-03 11:30