EN facebook

Színről színre Petőfi - múzeumpedagógiai tárlat Debrecenben

KIÁLLÍTÁS

2022-11-17 19:00

Színről színre Petőfi címmel nyílt múzeumpedagógiai tárlat a Déri Múzeumban, ahol korábban ilyen megközelítésből még nem született kiállítás.

 

A november 11-én, Puskás István kulturális alpolgármester által a Debreceni Irodalmi Napok keretében megnyitott tárlat a hiánnyal operál. Éppoly lényeges, ami ki van állítva, mint ami első pillanatban úgy tűnhet, hiányzik belőle. Ez vonatkozik a tablószövegre valamint a tárgyleírások hiányára. Ám az így elmaradó információk egy játék során bukkannak elő, és áll majd össze teljes egésszé a kiállított tartalom és a megszerzett információ. A kiállítás egyediségét épp az adja, hogy a szelekció alapját a múzeumpedagógiai szempontok jelentik, így széles körű pedagógiai lehetőségeket tartogat.

 

A kiállítás játékos tablója és Debrecen főutcájának látképe, ahogy Petőfi is láthatta.; fotó: Lukács Tihamér

 

A Nánássy-színkör felülnézetből; fotó: Lukács Tihamér

 

A tárlat, melynek aktualitását a Petőfi 200 emlékév adja, három történetet mesél el a költő életének Debrecenhez fűződő időszakáról, azonban ezeket nem kapják kézhez automatikusan a látogatók, hanem rövid nyomozás során ismerhetik meg azokat.

 

E történetek három debreceni helyszín kapcsán három kiemelt műtárgyhoz kapcsolódnak: Prielle Kornélia zsebkendőjéhez, Petőfi Sándor K.J. kisasszony emlékkönyvébe című verséhez, valamint ahhoz az átvételi elismervényhez, mely a költő kardjának kiállításra történő átvételét tanúsítja. A nyomozás során megszerzett információk segítségével az egyéni látogatók kis sétát követően akár fel is kereshetik az egyes helyszíneket.

 

kiállítás más arcát mutatja a bejelentkezett csoportok számára. Ott Petőfi Sándor életének képzeletbeli színpada, s a színház nyújtotta miliő kerül inkább előtérbe, s ahogy ő fogalmaz, betekintést nyerhetünk az ő "elzárt Mennyország"-ába. Így lesz központi eleme a tárlatnak Nánássy Gábor magtára, melyben egy időben a színház működött, és így 1843-1844-ben Petőfi Sándor maga is fellépett benne. Mivel ez egy múzeumpedagógiai tárlat, így a színház makett "bejárható", a tetejét óvatosan felemelve bele lehet kukucskálni.

 

2022. 11. 11-én, a megnyitón a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola tanulói birtokba veszik a kiállítást.; fotó: Dolhai Réka

 

Mivel maga a tárlat a Déri Múzeum csaknem összes tárvezető muzeológusával való konzultáció révén valósult meg, így irodalom- és helytörténeti ismeretek mellett történelmi, numizmatikai, képzőművészeti és néprajzi tárgyakat, s általuk tudásanyagot is közvetít.

 

 

A kiállítás interpretációja során alkalmazott változatos pedagógiai módszerek segítségével kitágul a múzeumi tér, s így eljuthatunk egy rég volt Debrecenbe, Petőfi Debrecenébe.

 

Kurátor: Aranyi Fruzsina múzeumpedagógus, oktatáskutató

 

2022. 11. 11-én, a megnyitón a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola tanulói birtokba veszik a kiállítást Aranyi Fruzsina múzeumpedagógus, a kiállítás kurátorának vezetésével.; fotó: Dolhai Réka

 

 

Borítókép:
2022. 11. 11-én, a megnyitón a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola tanulói birtokba veszik a kiállítást

Fotó: Dolhai Réka

látogató, műhely, programajánló, régészet
2021-12-28 07:00
emlékezet, helytörténet, irodalom, múzeumpedagógia
2021-05-13 17:00
energiaválság, kiállítás, látogató, néprajz, régészet, téma
2022-10-28 14:00