EN facebook

Színháztörténeti podcast-sorozatot indított az OSZMI

SOROZAT

2020-05-11 15:00

Podcast-sorozatot indított gyűjteményei, programjai bemutatására a PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI), valamint kiállítóhelye, a Bajor Gizi Színészmúzeum (BGM). Eddig Zenthe Ferenc színművészről és Róna Viktor balettművészről tettek közzé beszélgetéseket, a következő adás főszereplője Bajor Gizi lesz.

 

A havi rendszerességgel jelentkező, a Soundcloud hang- és zenemegosztó platformon indított sorozat célja az OSZMI különböző gyűjteményeinek, valamint a BGM történetének, kiállításainak és programjainak bemutatása, továbbá olyan kérdések megvitatása, amelyek a színházi emlékezet megőrzésére és továbbadására törekvő munka során merülnek fel - áll az OSZMI MTI-hez eljuttatott közleményében.

 

Mint írják, a sorozat potenciális közönségének érdeklődésére tekintettel gyakran áll majd a középpontban színművészek életútja és pályaképe is.

 

A nyitó adásban Lengyel György rendező visszaemlékezése hallható, amely az És akkor jött a "Tenkes kapitánya. Zenthe Ferenc 100" címet viselő virtuális kiállítás közzététele alkalmából készült. A második adásban a Róna Viktor balettművész pályájáról szóló időszaki kiállítás kurátorával, Halász Tamással és Keleti Éva fotográfussal készített interjút publikálták.
A következő adás főszereplője Bajor Gizi. Életéről, pályájáról Gajdó Tamás színháztörténész, az OSZMI tudományos főmunkatársa beszél majd. Szó lesz a színésznő villájáról - amely ma a BGM épülete - mint státusszimbólumról, valamint tervbe vett kiadványukról, a Vendégségben Bajor Gizinél című kötet átdolgozott kiadásáról is.

 

A podcast harmadik adása 2020. május 19-én, Bajor Gizi születésének 117. évfordulóján kerül adásba.

 

 

Borítókép: delmagyar.hu

gyűjtemény, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, tárgy, virtuális
2020-03-27 11:00
látogató, programajánló, színház
2019-05-18 17:00
gyűjtemény, kiállítás, látogató, #muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia, pedagógus, tanulás, tárgy, virtuális
2020-03-16 13:30