EN facebook

Szenzációs örökség

NYÍLT FELHÍVÁS

2018. november 5-6-án „Szenzációs örökség” címmel immár tizedik alkalommal rendezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a Múzeumok Őszi Fesztiválját lezáró országos szakmai rendezvényként az Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát, melyre idén a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárban kerül sor.

 

A konferencia üzenete: Fedezzük fel (újra) saját értékeinket és értelmezzük újra úgy, hogy a közönség, köztük a kamaszok számára is vonzó, szenzáció legyen.

 

A konferenciára várjuk a témához kapcsolódó múzeumpedagógiai és múzeumi jó gyakorlatok 8 percben történő bemutatására muzeális intézmények munkatársainak jelentkezését.

 

A rövid (max. 1000 karakter hosszú) rezüméket kérjük múzeum+örökség jó gyakorlat jeligével 2018. október 4-ig megküldeni az alábbi címre: szenzacios.orokseg@gmail.com

 

A nyílt felhívás teljes szövege az alábbi linken olvasható: http://mokk.skanzen.hu/x-orszagos-muzeumpedagogiai-konferencia.html

 

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválját lezáró országos szakmai rendezvényen A kulturális örökség európai évéhez kapcsolódva azt járjuk körül előadások és jó gyakorlatok bemutatásával, valamint kerekasztal-beszélgetésekkel, hogy a hazai muzeális intézmények milyen innovatív ismeretátadási és módszertani megoldások alkalmazásával tudnak hatékonyan hozzájárulni a kulturális örökség interpretálásához, ezáltal átörökítéséhez és megóvásához, ugyanakkor folyamatos és szerves átalakulásához.

 

KONCEPCIÓ

 

A két napos konferencián A kulturális örökség európai évéhez kapcsolódva azt járjuk körül előadások és jó gyakorlatok bemutatásával, valamint kerekasztal-beszélgetésekkel, hogy a hazai muzeális intézmények milyen innovatív ismeretátadási és módszertani megoldások alkalmazásával tudnak hatékonyan hozzájárulni a kulturális örökség interpretálásához, ezáltal átörökítéséhez és megóvásához, ugyanakkor folyamatos és szerves átalakulásához. A konferenciával arra szeretnénk ösztönözni a hazai múzeumi szakmát, hogy fedezzük fel (újra) saját értékeinket és értelmezzük újra úgy, hogy az a széles közönség, köztük a kamaszok számára is vonzó, szenzáció legyen.

 

A konferencia nyitónapját felvezető plenáris előadások blokkjában a kulturális örökség múzeumi terekben történő interpretálásáról lesz szó. Ezt a „Kulturális örökség a múzeumi falakon túl” című témablokk követi, az itt elhangzó előadások, jó gyakorlatok azt példázzák, hogy a múzeumok milyen alternatív módszerekkel tudnak nyitni, és kulturális örökség séták szervezésével, a Múzeumok Őszi Fesztiválján a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! tematikához kapcsolódva vagy akár egy helyi fesztivál, netán bevásárló központ kulisszái közé kilépve megmutatni, hogy miként segítik elő a kulturális örökség feltárását és befogadását.

A konferencia mindkét napján sor kerül a konferencia témájához kapcsolódó nyílt felhívására beérkezett múzeumi és múzeumpedagógiai jó gyakorlatok 8-8 percben történő prezentációjára, az előadók számától függően akár több szekcióban.

A konferencia első napján tartandó kerekasztal-beszélgetésen azt is körül járjuk, hogy mi lehet a múzeumok szerepe az örökségesítés, hagyománykreálás folyamatában ÉS/VAGY azt is vizsgálni fogjuk, hogy a média illetve a turizmusipar hogyan befolyásolja a múzeumokat a kulturális örökség interpretálásakor, a múzeumi shopok üzemeltetésekor, milyen piaci potenciál rejlik az örökségelemekben, hogyan lesz belőlük értékesíthető áru, hogyan hat ez vissza a múzeumpedagógiai foglalkozások tervezésére.

A szakmai előadásokból és beszélgetésekből álló konferenciaprogramot a témába illő helyszínspecifikus kísérőprogramokkal tesszük még emlékezetesebbé. Az első nap lezárásaként  a társszervező Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár közreműködésével négy féle vezetett sétán illetve bemutató programon vehetnek részt a konferencia vendégei.

A konferencia második napján pedagógus előadók bevonásával külön témablokkot szentelünk annak a kérdésnek, hogy a köznevelésbe illeszkedő tantárgyak (pl. hon- és népismeret) oktatása és a kulturális örökség múzeumi keretek között történő közvetítése hogyan kapcsolódhat egymáshoz.

A konferencia témájához kapcsolódó nyílt felhívására beérkezett múzeumi és múzeumpedagógiai jó gyakorlatok 8-8 percben történő prezentációja a konferencia második napján is folytatódik.

A konferencia alatt megtekinthető lesz a Múzeumok Őszi Fesztiválja ezévi, ISKOLÁNK SZENZÁCIÓS ÖRÖKSÉGE című alkotópályázatára iskolai osztályoktól beérkezett alkotások (rajzolt illusztrációk és videók) kiállítása, a konferencia résztvevői is leadhatják szavazataikat , az ünnepélyes eredményhirdetésre a konferencia Zárszónál kerül majd sor, konferenciaközönség szavazatai alapján a konferencia különdíjában részesül két osztály.

 

 

 

felhívás, konferencia, múzeumpedagógia
2018-07-31 13:00
konferencia, múzeumpedagógia
2018-09-20 09:00