EN facebook

Szecessziós-e a szecessziós?

GYULA

2018-07-03 08:00

 

Harmincöt szecessziós épített örökséget fedezett fel Magyarország egyik vidéki fürdővárosában az a lelkes műkedvelőkből álló társaság, amelynek tagjai most az objektumok leírásának feltöltését végzik a Szecessziós Magazinnal közösen összeállított virtuális térképre.

 

A civil kezdeményezések általában hasznosak és eredményesek, főként, ha szakértelemmel párosulnak. Gyulán is hamarosan bebizonyosodik, hogy ez a valóságban is így van. A szecesszió néhány lelkes rajongója, köztük a település nyugdíjba vonult kulturális ügyintézője ugyanis elhatározta, megrajzol és elérhetővé tesz egy virtuális térképet, amelyen a Szecessziós Magazin alapítójának segítségével és beleegyező támogatásával feltünteti a város összes szecessziós épületét és egyéb épített örökségét, fénykép-dokumentációjukkal együtt. Eddig harmincöt ingatlant vettek fel a listájukra, ehhez szeretnének három hónap alatt épülettörténeti adatokat összegyűjteni. Tervük az, hogy miután a munkával elkészülnek, szakértőkkel lektoráltatják a virtuális publikálásra szánt teljes tartalmat.

 

 

Az ötlet páratlan, amiként az igyekezet is. Hisz a szecessziós emlékekben bővelkedő magyar települések, mint például Budapest, Nagyvárad, Szabadka, Temesvár vagy Kaposvár felhozatalával a Békés megyei Gyula sosem fog tudni vetekedni. A helyi idegenforgalom izgalmasabbá és vonzóbbá tételén azonban mindenképp lendíteni fog. Ez pedig egy roppantul fontos szempont a délkeleti végeken.

 

Az említett célt szem előtt tartva a lajstromba olyan ingatlanok is bekerülnek, amelyek csupán néhány motívumukban szecessziósak, vagy csak nagyon távoli rokonok a kedvelt és elemzett stílussal (falvainkban is ismerünk erre példákat). Sőt, a számbavétel bizonyos múzeumi tárgyakra és sírkövekre, temetőkben fellelhető kovácsoltvas kerítésekre is kiterjed.

 

 

A világhálón tanulmányozható leltárállománynak azonban van egy megoldásra váró tétele, ez pedig az érintett objektumok csoportosításával kapcsolatos. Tudniillik a csapat által használt osztályozás első körben különbözteti meg a lakóházakat a polgárházaktól (no meg a villáktól), a felosztást eszerint végzi (felvetésünkre a polgárházak kategóriájában lévőket végül áthelyezték a lakóházakéba). Az eljárást az magyarázza, hogy a helyiek ragaszkodnak ahhoz az elképzeléshez, miszerint ami módosabb, nagyobb és díszesebb, az polgári, ami nem, az nem, azzal sem számolva, hogy vagyona és társadalmi státusza szerint a polgárság is tagozódott.

 

A gyulai szecessziós állomány ezen a linken tanulmányozható.

Mozaik Múzeumtúra, programajánló
2018-03-08 14:55
látogató, múzeumpedagógia
2018-04-12 18:00