EN facebook

Szakralitás, művészet, várostörténet - Ilyen volt a negyedszerre megrendezett Nyitott Templomok Hétvégéje Szentendrén

BESZÁMOLÓ

2024-09-21 18:00

A Ferenczy Múzeumi Centrum szakrális, összművészeti, közösségteremtő fesztiválján, szeptember nyári hétvégéjén ismét kitárták kapuikat a szentendrei templomok a zenei, irodal­mi, várostörténeti és képzőművészeti programok előtt. Szentendre kilenc templomában és három imaházában tartalmas és felemelő ese­mények, teltházas koncertek vártak mindenkit az immár negyedszer megrendezett Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéjén.

 

A programok szervezésébe a Ferenczy Múzeumi Centrum mellett ebben az évben is bekapcsolódtak a helyi felekezetek – a katolikus, a református, az evangélikus, a szerb ortodox, a zsidó, a baptista közösség – és a város kulturális intézményei. A hétvége nemcsak igényes zenei, művészeti élményeket nyújtott, de célja a közösségteremtés, a város építészeti, művészeti kincseinek, sokszínű felekezeteinek bemutatása is. Ezen a hétvégén olyan, évközben zárva tartó szerb ortodox templomok is megnyitották kapuikat, melyek csak a fesztivál idején láthatók.

 

 

Ahogy már hagyomány, minden évben más templomból indul útjára a háromnapos eseménysorozat. Ezúttal az Evangélikus templomban rendezték a megnyitó ünnepséget, melyet a Blaserkreis Mecklenburg-Vorpommern német fúvószenekar térzenei koncertje követett a Bükkös-patak partján. Az Evangélikus templomban Bősze Ádám zenetörténész Haydnnal Londonban című, elképesztően szórakoztató előadását hallgathattuk meg, és ugyanitt nyílt meg Hugyecsek Balázs Egy ponton túl című kiállítása. Az installáció – egy térben lebegő csónak az oltárhoz horgonyozva – gyönyörű üzeneteket hordoz a kékre festett templomfalak között.

 

 

 

A Preobrazsenszka templom kertjében és a Skanzenben kreatív foglalkozások várták a gyerekeket. A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum gyalogos és kerékpáros templomtúrával, orgonamuzsikával egybekötött unitárius misével várt. A Szántó Emlék- és Zsidó Imaházban Radnóti Zoltán rabbi tartott shabbat fogadást, vasárnap Preisz Judit tanította meg a zsidó körtáncok lépéseit az érdeklődőknek. A Cháj Galériában Myers Tzivia, a Zsidóház Szentendre rebecenje arról mesélt, hogyan érintette meg a vallás.

 

 

A Belgrád székesegyházban Vukovits Koszta művészettörténész tartott előadást a szentendrei szerb templomok történetéről, és megismerhettük a Pozsarevacska templom történetét Golub Xénia művészettörténész előadásában. Bodonyi Emőke művészettörténész a Keresztelő Szent János plébániatemplom falfreskóiról, és azok alkotóiról, a szentendrei festőművészekről tartott előadást Kulcsár Máté gitárművész közreműködésével. Komáromi-Raisz Borbála zenés, várostörténeti vezetésén, a KÉK sétákon Szentendre templomainak és imaházainak története tárult fel. Az év műtárgya előadáson, a Szerb Egyházi Múzeumban Uroš Predić Szent György festményét mutatta be Vukovits Koszta, a múzeum vezetője.

 

 

A hétvégén csodálatos koncertélményekben volt része a közönségnek: a Református templomban pénteken Tímár Sára és zenekara, vasárnap a Nagy János trió és a Musica Beata Vegyeskórus adott fergeteges koncertet. A Keresztelő Szent János Plébániatemplomban Zétényi Tamás koncertjén Bach gyönyörű csellószvitjeit hallgathattuk meg, az Evangélikus templomban a Trio Cantio zenészei az ének, a koboz és az ütőhangszerek különleges hangzásával varázsoltak el. Az Izbégi Szent András templomban Komáromi-Raisz Borbála és Pánczél Kristóf koncertjén az egyházzene évszázadaiban kalandozhattunk. Immár negyedszer lépett fel a fesztiválon a népszerű Szent Efrém Férfikar, és most is zajos sikerrel. Az Amadinda Percussion Project fantasztikus, unikális élményt nyújtott az egyedi akusztikájú Péter-Pál templomban, és a hétvége zárókoncertjén varázslatos koncertet adott a Capella Savaria.

 

 

Az esti zárókoncertek bevételéből jótékonysági célt is támogattak a szervezők. Ahogy a korábbi években, a Szentendrei Karitaszon keresztül rászoruló családok gyermekeinek nyári táboroztatását segítik.

 

A további programokat ingyenesen látogathatta a közönség, és a hétvégén a Ferenczy Múzeumi Centrum minden kiállítását belépődíj nélkül lehetett megtekinteni.

 

A fesztiválhoz kapcsolódva nyílt meg a Ferenczy Múzeumi Centrum új szabadtéri tárlata a Belgrád Szerb Püspöki Székesegyház kerítésfalán. A tárlat bemutatja Szentendre gazdag művészeti, építészeti hagyományait, vallási sokszínűségét.

 

 

Fotók: Deim Balázs

gyűjtemény, múzeumandragógia, örökségvédelem, programajánló, téma
2024-08-22 07:00
gyűjtemény, képzőművészet, látogató, múzeumandragógia, örökségvédelem, téma
2023-09-28 14:00
múzeumpedagógia, MúzeumTrip, néprajz
2020-04-15 08:51