EN facebook

Ilyen volt a Nyitott templomok és imaházak hétvégéje Szentendrén 2023-ban

BESZÁMOLÓ

2023-09-28 14:00

Harmadik alkalommal szervezte meg a Ferenczy Múzeumi Centrum közösségépítő, szakrális programsorozatát, a Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéjét. Újra kitárták kapuikat a szentendrei templomok és imaházak a zenei, irodalmi, egyházművészeti és képzőművészeti programok előtt. Az évközben zárva tartó szerb ortodox templomokba is bepillanthattunk és megismerhettük történetüket ezen a hétvégén.

 

A programok szervezésébe idén is bekapcsolódtak a helyi vallási közösségek és kulturális intézmények – a Szentendrei Keresztelő Szent János Plébánia, a Szentendrei Baptista Gyülekezet, a Szentendrei Református Egyházközség, a Szentendrei Evangélikus Gyülekezet, a Szerb Egyházi Múzeum, a Szántó Emlék- és Imaház, a Chaj Galéria, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, a MANK Galéria, a Tourinform iroda és a Szentendrei Skanzen.

 

Felemelő, meghitt és örömteli pillanatokat élhettek át mindazok, akik a Ferenczy Múzeumi Centrum programsorozatának részesei voltak. Köszöntőkkel, közös imával és a Rámpatárlat megnyitójával indult a hétvége a Református templom kertjében. Egy ősi szójáték, a palindrom segítségével kaptak új értelmet a kiállítás mondatai, attól függően, hogy induláskor vagy megérkezéskor olvassuk őket. A program Rajkai Zoltán színművész és Sipos Dávid drámapedagógus verses beszélgetésével folytatódott. Ebben az évben is rendkívül népszerűek voltak a Tourinform iroda templomsétái Komáromi-Raisz Borbála vezetésével és a szerb ortodox templomokat bemutató előadások dr. Golub Xéniával és Vukovits Koszta művészettörténésszel. Bodonyi Emőke művészettörténész előadásában a Keresztelő Szent János plébániatemplom szentélyének falfreskóiról, a szentendrei művésztelep alapító festőművészeiről beszélt, Simkó-Várnagy Mihály csellójátékával fűszerezve. Az Év műtárgyát, Zsivkovics Mihály ikonfestő alkotását Vukovits Koszta művészettörténész vetített képes előadással mutatta be a Szerb Egyházi Múzeumban.

 

 

 

A Skanzen gyalogos és bringás templomtúrákat, kézműves programokat szervezett, szombaton pedig az Erdély tájegység unitárius templomában orgonamuzsikával kísért istentiszteleten és csellókoncerten vehettek részt a látogatók.

 

Két tragikus sorsú művészt, Radnóti Miklóst és Vajda Lajost idézte meg életük, költeményeik, írásaik, képeik felvillantásával Kiss Eszter színművész és Szabó Noémi művészettörténész a Vajda Múzeumban. Az esten Németh Pákolicz Tamás író, előadóművész működött közre. Az irodalmi események sorában Weiner Sennyei Tibor József Attila-díjas költő tartott rendkívül érdekes előadást az Evangélikus templomban halhatatlan költőnkről, Petőfiről.

 

 

Mézeskalács-festéssel, virág-hajkoszorú készítéssel várt a MANK kreatív programja a Preobrazsenszka templom kertjében, a Református templomban pedig Pirk János festményei ihlette kézműves programon vettek részt a gyerekek.

 

A Szántó Emlék- és Imaházban idén is Radnóti Zoltán vezette a Shabbat fogadást, vasárnap ugyanitt fergeteges táncházat tartott Preisz Judit, aki a hora tánc lépéseivel ismertette meg a közönséget.

 

A MANK Galéria Békét teremtő magány című kiállításához kapcsolódott Mező Misi önvallomásokkal telt zenés-mesélős délutánja. A Vujicsics téren fantasztikus hangulatot teremtett Falusi Mariann klezmerkoncertje és a délszláv muzsikát játszó, virtuóz ViGaD együttes.

 

Különleges atmoszférájú koncertet adott a Capella Savaria kamarazenekar a Péter-Pál templomban. Műsorukban olasz barokk zeneművek csendültek fel korhű hangszereken. Az Evangélikus templomban a Trüffel Quartett, a Refomátus templomban Szotyori Nagy Gábor orgonaművész varázsolta el a közönséget. A csodálatos hangú, nyolctagú Szent Efrém Férfikar idén is könnyeket csalt a hallgatóság szemébe. A hétvégére a koronát a zárókoncert tette fel a Belgrád Székesegyházban, ahol a szerbiai Sveti Stefan Dečanski kórus lépett fel Tamara Adamov Petijevic egyházzenei kutató vezényletével. A koncertek szellemi-lelki feltöltődést adtak és mindenki érezhette, mennyire másként érint meg egy dallam, ha az a szakrális térben, egy templom falain belül szólal meg.

 

 

 

 

Ahogy a programokon, úgy a múzeumokban is teltház volt: a Ferenczy Múzeumi Centrum nyolc kiállítását, a MANK Galéria kiállítását és a Szerb Egyházi Múzeum gyűjteményét is belépőjegy nélkül lehetett látogatni az esemény karszalagjával egész hétvégén.

 

A tervek szerint jövőre ismét lesz Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje, már most írjuk fel a naptárba a dátumot: 2024. szeptember 6-8.!

 

 

További képek a Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje FB-oldalán.

 

 

Fotó: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum

gyűjtemény, képzőművészet, kortárs, látogató, múzeumandragógia, programajánló
2023-09-06 07:00
beruházás, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló, téma
2023-06-15 07:00
gyűjtemény, helytörténet, képzőművészet, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, téma
2023-03-26 16:00