EN facebook

SOM Herbárium: kert- és kiállításmegnyitó, konferencia

PROGRAMAJÁNLÓ

2021-10-12 13:00

A gyógynövénykert és a hozzá kacsolódó pop-up kiállítás megnyitásával 2021. október 13-án szerdán délután elindul, egy háromnapos online konferenciával pedig folytatódik az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Herbárium hete, a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében.

 

Május óta készül az MNM SOM szabadtéri állandó kiállítása a múzeum kertjében: a SOM Herbárium. Bár a múzeum alapítói alapvetően díszkertet álmodtak Semmelweis szülőházának udvarára, de a népi gyógyászatban és a gyógyszerészetben használatos növények elhelyezése minden bizonnyal megfelelne az alapítók és a névadó szándékának és szellemének. Részben a szűkös kiállítótér kiterjesztéséről van szó, részben a gyűjtemény vonatkozó – gyógyszerészettörténeti, népi gyógyászati – anyagának bővítéséről, de olyan múzeumpedagógiai foglalkoztatóról is, amely több korosztálynak is képes ismeretet és feladatot adni.

 


Az elmúlt hónapok az ismerekedéssel teltek: több mint harminc tő különböző egyed lakta be új otthonát, a kiválasztással és az elhelyezéssel (elsősorban emelt ágyásokban) nem profi kertészeket, kerttervezőket bíztak meg, hanem a múzeum munkatársai saját tapasztalataik alapján ültettek és gondozták a gyógynövénykertet. Ennek eredményeképpen a látogatók már a nyár folyamán dúsan burjánzó, virágzó „méhlegelővel” találkozhattak a tabáni ház udvarán. Egy állandó, de folyton változó, havonta és évszakonként új arcát mutató kertről van szó, ezért az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján szeptemberben elkezdődött az „újratervezés”: László-Bencsik Ábel, a Gyógynövénykutató Intézet korábbi tudományos munkatársa és kollégája, Matiz Julianna javaslatai alapján oly módon változott a kert, hogy több egyeddel jobban reprezentálja a hagyományos magyar népi gyógyászatban használatos növényvilágot.

 

A SOM telephelyeként működő Arany Sas Patikamúzeum gyűjteményéhez és kiállításához is kapcsolódó herbáriumban ma olyan növényekkel lehet találkozni, mint az izsóp, a kasvirág, a menta számos fajtája, a lándzsás útifű, az orvosi zsálya, a fekete nadálytő, a vérehulló fecskefű, a fehér ürüm vagy a kenyérbél cickafark. Az egész múzeumot megmozgató kertészeti munkákat Kómár Hanna múzeumpedagógus, a kapcsolódó múzeumpedagógiai program kidolgozója irányítja.

 


Október 13-a 16 órától látható az épületben, az állandó kiállítás részeként az a pop-up kiállítás, amely a múzeum vonatkozó gyűjteményéből nyújt válogatást. Kurátora Vámos Gabriella etnográfus-muzeológus. Az eszközök (gyógynövényszárító, mozsár, kamillafésű) mellett több preparátum és a korábbi korok kész termékei (kenőcsök, illóolajok) kaptak helyet a tárlókban, valamint a szív és érrendszeri betegségekre a 18. század óta használatos gyűszűvirág különböző megjelenési formái: a préselt növény, a metszet, a virágpor és a szívgyógyszer.


Október 14. és 16. között kerül megrendezésre a Növények az egészségért című angol és magyar nyelvű online konferencia, a Magyar Egyiptomi Baráti Társaság, a Semmelweis Egyetem Sebészeti Tanszéke és az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár szervezésében.

 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

Jelentkezni a 2018mebt@gmail.com címen lehet, a program itt található.