EN facebook

Az 1960-as évekbe repít vissza a SOM pop-up kiállítása

POP-UP

2020-09-19 07:00

Az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum számtalan belsőépítészeti és installációs elemet őriz azokból az évekből, amikor az egykori tabáni kereskedőházat múzeumépületté alakították. Ezt az adottságát tekinti kiindulópontnak a SOM új pop-up kiállítása, apropóját pedig az idei Budapest100 (2020. szeptember 19-20.) rendezvény adja.

 

A szervezők felkérésére 2017 után ismét csatlakozik a kétnapos eseményhez az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum tabáni épülete (2018-ban az intézmény Mátyás téri Ernyey József Gyógyszerészettörténeti Könyvtára nyitotta meg kapuit két napra), és mivel a Budapest100 alapvetően az épületsétákról, épületbejárásokról szól, ezért az alkalomra összeállított kiállítás az 1960-as évek első felében történt építészeti átalakításokra reflektál.

 

Az Így gyógyultunk a 60-as években című pop-up kiállítás a felső fogadótérben készült el: a vitrinben a korszak orvosi eszközei, gyógyszerei és egészségvédelmi relikviái kaptak helyet, a kivetítőn pedig az ebben az időben kiadott egészségügyi propagandaanyagokból pereg egy diavetítés. Az ötletgazda a múzeum kommunikációjáért felelő Gréczi Emőke, az anyagot a SOM muzeológusai (Horányi Ildikó, Nagy Anita, Scheffer Krisztina, Szabó Katalin, Vámos Gabriella) állították össze, így szinte minden szakgyűjteményből került tárgy a kiállításba.

 

 

A válogatás – ahogy a cím is jelzi – a beteg szemszögéből közelít a témához: egyszerű körzeti orvosi vizsgálóeszközök, sebkötözők, a leggyakrabban használt gyógyszerek (Germicid, Valeriana), tisztálkodószerek, krémek, váradó-plakett és Edzett ifjúságért jelvény, valamint Gunda Antal (1929-2013) grafikus propagandatervei. A kivetített képeken megjelenő szóróanyagok többek között a TBC elleni védekezésre, a gondos kézmosásra, a gyermekek fogápolására és a gombamérgezés elkerülésére hívják fel a figyelmet.

 

 

A projekt a Budapest100 hétvégéje után is fennmarad, így egy darabig a szeptember 26-án nyíló Oktatás, hagyomány innováció. A Semmelweis Egyetem 250 éve című kiállítással együtt három tárlat lesz látható a SOM-ban.

#muzeumozzaszobadbol, technika, természettudomány, történelem, virtuális
2020-03-30 07:00