EN facebook

Semmelweis születésnapja a SOM-ban: újrarendezett emlékszoba és virtuális kiállítás

EMLÉKEZET

2020-07-01 21:00

Semmelweis Ignác születésnapját (július 1-je, a magyar egészségügy napja) újrarendezett Emlékszobával és virtuális kiállítással ünnepli az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár. A szülőház emeleti terében, az állandó kiállítás részeként eddig csak eredeti és korhű bútorokból, festményekből és relikviákból álló enteriőrt láthatott a közönség, most a bicentenárium alkalmából indított vándorkiállítás visszakerült tárgyaiból egy fogadókapu és több tárló is gazdagabb kiállítást kínál Semmelweis Ignác életének, orvosi pályájának és kultuszának legfontosabb fejezeteiből. A „kapuban” a múzeumnak helyet adó tabáni szülőház történetére vonatkozó dokumentumok fogadják a látogatót: a családi fényképek mellett Csánky Dénes akvarellje is látható az egyemeletes kereskedőházról.

 

 

A szobában elhelyezett tárlók egyikében a bécsi és pesti orvosi működés írásos és tárgyi emlékeit helyezték el, a klinikai növendékek számára megfogalmazott Utasítványt a gyermekágyi láz megelőzésről, Semmelweis publikációit és tárgyait: ingtartó dobozát, papírvágó kését, aprópénztartó erszényét, irattartó táskáját. A másik tárló anyaga az életében kevés megbecsülésben részesített orvos későbbi tiszteletére készült alkotásokból nyújt válogatást: síremlékének és emlékművének tervei, érmék, az életrajzi film szóróanyagai adnak ízelítőt a későbbi Semmelweis-kultuszból.

 

 

A kiállítás kurátora Horányi Ildikó, aki azt a műtárgy- és dokumentumválogatást is elkészítette, amelyből két (magyar és angol nyelvű) virtuális kiállítás nyílt, ugyancsak Semmelweis születésnapja alkalmából. Az anyag itt is három egységre épül: személyes dokumentumok, az orvosi pálya és a megbecsülés emlékei – tárgyak, kéziratok, műalkotások reprodukciói, a múzeum gyűjteményének különleges darabjai láthatók mostantól az online térben is.

 

Fotók: Blahák Eszter

#muzeumozzaszobadbol, technika, természettudomány, történelem, virtuális
2020-03-30 07:00
kiállítás, múzeum, programajánló, tárgy
2018-05-24 09:00