EN facebook

Sisi-kiállítást hoz az újranyitás Szegedre

ÚJRANYITÁS

2021-05-05 10:00

Már zajlanak az előkészítő munkálatok a Móra Ferenc Múzeumban a nagyszabású Sisi-kiállítás szervezése kapcsán. A Fekete házban a kiállításépítést követően a legendás divattervező, Rotschild Klára életéről nyílik tárlat. 2021. május 7-én elsőként a Vármúzeum nyílhat meg. A járványügyi korlátozások enyhítése után újra várják majd a látogatókat a nemrég felújított ódon hangulatú kiállítóhelyen a Stefánián.

 

Hamarosan újra lehet múzeumot látogatni Szegeden. Elsőként a Vármúzeum kapui fognak megnyílni, mely komoly felújításon esett át 2019-20-ban. Az épület új főbejáratot kapott, megújult a kiállítóhely előtti tér és a kőtár is. Odabenn pedig egy izgalmas, a szegedi várat és a város ikonikus történeti eseményeit bemutató, interaktív tárlat várja az érdeklődőket május 7-től.

 

A Móra Ferenc Múzeumban és a Fekete házban az új időszaki tárlatok kialakításán dolgoznak, így ezek a kiállítóhelyek később követik majd a Vármúzeumot. A nagyszabású időszaki kiállítások létrehozása, építése hosszabb munkát igényel. A múzeumvezetés tervei szerint a Múzeumok Éjszakáján nyithatnak a komoly érdeklődésre számot tartható tárlatok.

A tervezett Sisi-kiállításon olyan nemzetközi jelentőségű kollekciót mutatnak be, amely tárgyegyüttes legutóbb Kínában járt. A látogatók az eredeti, Sisihez köthető műtárgyak segítségével ismerhetik meg a magyarok királynéje, Erzsébet izgalmas, szenvedélyes és egyben tragikus életét.


A készülő kiállításban külön blokkok szólnak majd a Sisi elleni merényletről; a gyönyörű királyné titokzatos arcáról; a kedvteléseiről, a sportszokásairól, magyarországi kedvelt tartózkodási helyeiről; az impozáns 1867-es koronázási szertartásról, az Erzsébethez közel álló személyekről, barátairól, közöttük a legendás Andrássy Gyuláról is.

 

A Fekete házban Rotschild Klára divattervező életútját ismerhetik majd meg a látogatók. Rotschild Klára gondolta ki egykoron Horthy Miklós menyének esküvői ruhakölteményét, de tervezett ruhát Kádár János és a jugoszláv kommunista diktátor, Tito feleségének is.

Az újranyitás pontos menetrendjét, időpontjait, a múzeumlátogatásra vonatkozó egyéb fontos tudnivalókat a Móra Ferenc Múzeum honlapján és Facebook oldalán követhetik figyelemmel az érdeklődők.

kiállítás, látogató, örökségvédelem, történelem
2020-08-18 20:00
beruházás, gyűjtemény, természet, történelem
2021-01-04 07:00
kiállítás, látogató, örökségvédelem, természet, történelem, újranyitás
2021-04-30 07:00