EN facebook

Simonyi Antal apró fotói láthatók a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum legújabb tárlatán

KIÁLLÍTÁS

2024-09-05 19:30

A XIX. századi Magyarország egyik legjobb és legnagyobb formátumú fényképésze volt Simonyi Antal, akinek fényképeiből pénteken nyílt kiállítás Kecskeméten, a Magyar Fotográfiai Múzeumban - adta hírül a baon.hu. A kecskeméti születésű fotográfus fényképeit Borda Márton Áron gyűjtő jóvoltából láthatja a nagyközönség. A tárlaton mintegy kétszáz fotó szerepel.

 

A Magyar Fotográfiai Múzeumban az Apró képecskék a világ bámulatára című tárlaton nagy érdeklődés övezi a nem mindennapi fotográfiákat, melyek színésznőket, költőket, írókat, politikusokat örökítettek meg egykoron. A legtöbbjük kis méretű.


Simonyi Antal műtermében készültek az első felvételek többek között Deák Ferencről és Jókai Mórról. Azóta ikonikussá vált Arany János, Madách Imre, Szendrey Júlia portréi sokak számára ismertek.


A kiállítás megnyitóján köszöntőt mondott Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója. A tárlatot Farkas Zsuzsa művészettörténész, kurátor nyitotta meg és méltatta Simonyi életútját, majd maga a gyűjtő, Borda Márton Áron külön is bemutatott néhány számára kedves fotót.

 

Ahogyan a kiállítási tablón is olvasható: Alig van magyar ember, aki ne ismerné Simonyi Antalnak (1821-1892) legalább néhány fényképét, ha nem is tudja róluk, ki a készítőjük.

 

Kecskeméten született, édesapja Simonyi János városi tanácsnok, jegyző, országgyűlési képviselő, édesanyja Sántha Anna volt. Mérnöki végzettsége után 1842-ben festészetet tanult a bécsi Akadémián, ösztöndíjasként képezte tovább magát Velencében, majd itáliai tanulmányút után Párizsba érkezett. 1847-ben tért vissza Magyarországra. A pesti Műegylet kiállításán többször szerepeltek festményei.

 

Fényképész pályájának kezdete ködbe vész; feltehetően külföldön, az 1850-es évek első felében sajátította el a fényképezés tudományát, csak elméletek vannak róla, ki(k)től. Simonyi Kecskemét város anyagi támogatásával utazott el a párizsi világkiállításra 1855-ben, ahol pillanatfelvételeit aranyéremmel jutalmazták. Ezek a fényképek azonban mára elvesztek.

 

1856-ban Pesten nyitotta meg fényirdáját a Váci utcában. 1861-ben a Deák Ferenc tiszteletére készült díszalbum az ő műtermében készült. Az ugyanezen évben összehívott, majd év végére feloszlatott országgyűlés tagjainak többségét lefényképezte. Második pesti műtermét az Al-Dunasoron vásárolt házában nyitotta meg. Debrecenben 1863-65. között fiókműtermet tartott fent. Később eladta műtermeit, és 1870-ben házat vásárolt Budapesten, a Sebestyén téren, amelyet három emeletesre bővített, legfelül reprezentatív üvegműtermet rendezett be. Az új műterem kialakítására nagy kölcsönt vett fel. amelyet eleinte nehezen, később már sehogyan sem tudott törleszteni. Végül tönkrement.

 

A közönség Simonyi Antal fotóit a Budapesten élő Borda Márton Áron gyűjtőnek köszönhetően láthat. A neves antikvárius családból származó gyűjtő jól ismert szakmai körökben, hiszen az általa működtetett fenyiratok.hu internetes oldalon található recto/verso fénykép katalógus nagy népszerűségnek örvend.

 

Borda Márton Áron elmondta: közel húsz éve gyűjti a XIX. századi fényképeket. Nemcsak maguk a fotók ragadták magukkal, hanem a képeket hordozó kartonok is. Ezeknek az előlapján (recto) jelenik meg cégjelzés, de a hátoldalon (verso) is elterjedt a nyomtatott szöveg. Sok közöttük a fényképtől függetlenül is megállja a helyét, mint művészeti alkotás. Nemcsak gyűjti a régi fényképeket és fényfeliratokat, hanem kutatja is a múltjukat.

 

A kiállítás 2024. október 31-ig látogatható, vasárnap, hétfő és ünnepnapok kivételével naponta 12 és 17 óra között.

 

 

További fotók a tárlatról

fénykép, gyűjtemény, kiállítás, látogató, téma
2024-01-30 07:00
fénykép, gyűjtemény, kiállítás, kortárs, látogató
2023-10-30 07:00
fénykép, gyűjtemény, múzeumandragógia, tárgy, technika, téma
2024-08-29 07:00