EN facebook

Saját kezűleg. A Semmelweis-hagyaték ritkán látható darabjai

Kamarakiállítás

2018-05-24 09:00

Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója tiszteletére a 2018. évet a magyar kormány Semmelweis-emlékévvé nyilvánította. Ebből adódóan, a tudós személyes és tudományos hagyatékának őrzőjeként a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum a 2018-as évre vonatkozó kiállítási koncepciójában kiemelkedő szerepet szánt Semmelweis alakjának és a szülészet történetének.

 

 

 

 

 

Elsőként egy kamarakiállítással emlékezünk meg az anyák megmentőjéről a szülőház család által hajdan lakott traktusában. Az UNESCO Világemlékezet listájára 2013-ban felkerült tudományos életmű ismert darabjai mellett az életutat röviden átfogó tárlatban láthatóak lesznek azok a Semmelweishez köthető kéziratok, családi iratok is, amelyeket műtárgyvédelmi okok miatt eddig még nem láthatott a nagyközönség. A műtárgyválogatás két hónapig lesz megtekinthető, majd a kiállítás az eredeti kéziratok nélkül, de koncepciójában, méretében jelentősen kibővülve vándorkiállítássá alakul.

 

Fotó: MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Inggomb tartó doboz. Semmelweis Ignác tulajdona. Bécs, 19.
század közepe (ezüst)

 

Szeptembertől az ország több múzeumában is bemutatkozik immár önálló tárlatként, amely témájában a Semmelweis-kultusz felépülését járja körül. A Múzeumok Éjszakája adja majd apropóját a szülészettörténeti kiállításunk bemutatkozásának (A szülészet születése), mely egész évben látogatható marad.

 

Helyszín: MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum,  1013 Budapest, Apród utca 1-3.

 

A kiállítás látogatható: 2018. május 25 – július 31.

 

Kezdőkép: Semmelweis Ignác jelentése növendékei által tanúsított óralátogatási szorgalmáról és tudományos előmeneteléről Semmelweis kézírásával és aláírásával. Pest, 1858. január 19., MNM SOM

kiállítás, természet, történelem
2017-11-23 10:00