EN facebook

Rúgj labdába! Nehogy passzold! - Múzeumok Éjszakája a Néprajzi Múzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2024-06-21 14:00

A Néprajzi Múzeum 2024. június 22-én is változatos tematikával várja látogatóit a Múzeumok Éjszakáján, de egyúttal kapcsolódik is az idei év közös témájához, ami mi lehetne más, mint a foci, lévén, hogy az idei nyár első része a futball Európa Bajnokság jegyében telik. Tekintettel arra, hogy a múzeum gyűjteményei rendkívül széles kört ölelnek föl, a Kárpát-medencei tárgyegyüttesek éppúgy megtalálhatók benne, mint a Föld távoli vidékeiről valók, több témát is "helyzetbe hozunk".

 

Kezdjük a GÓLPASSZT a gombfocival, amelynek előadásból, minitárlatból, csúcsrangadóból építkező gáláját a Néprajzi Múzeum rendezi meg, majd folytassuk a falusi labdarúgással: hallgassuk meg, milyen hagyományokkal és jelennel bír a vidéki magyar foci! Aztán tovább passzoljuk a labdát. Egészen Mexikóig, ahol évezredeken át űztek egy olyan labdajátékot, amelyet nem csak a szó átvitt értelmében, ahogy ma Európában használjuk, hanem a valóságban is véresen komolyan vettek. A játék, valójában egy vallási rítus egyes résztvevőit a mérkőzés végén ugyanis feláldozták. Ezért is viseli az előadás az Életre, halálra címet.

 

A Néprajzi Múzeum nagyszínpadán három koncert (Rostás Móni és a Gypsi Mood’s, Los Andinos, Cimbaliband) és egy izgalmas hétköznapi tárgy, a kanna megszólaltatásából összeálló zenei produkció remélhetőleg megfogja az idesereglő „szurkolótábort”.  Főleg miután a zene más szempontból is gólhelyzetbe kerül a múzeumban: az Üsztürü zenekarral zenés tárlatvezetésen vehetünk részt vagy Balogh Gusztáv és Horváth Márk gitárművészek előadását hallgathatjuk az Istennel talállak, testvérem. Cigány történetek című kiállításban. Mindemellett egy készülő kiállítás kulisszatitkaiba is betekinthetünk Citeravilág címmel, sőt a Néprajzi Múzeum kórusával együtt zengheti a közönség: Éljenek a víg nők!

 

A muzsikaszó a gyerekprogramok közül sem hiányozhat, a Szent Iván éjszaka hagyományaira épülő játékos, mesés foglalkozásokat tánc és zene fűszerezi majd. Mindez része a 16 és 20 óra között zajló Családok éjszakájának, amelyen Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona interaktív mesejátéka, a Laniakea Színház totyogóknak szóló előadása mellett kalotaszegi tájkollázsokat, amazóniai emlékképeket készíthetünk, kipróbálhatunk különleges fekhelyeket, furfangos logikai feladványokon töprenghetünk és körülnézhetünk a népek piacán.

 

A felnőttek természetesen éjszakába nyúlóan időzhetnek a Néprajzi Múzeumban. Ferencz Marcel építésszel bejárhatják az épületet, Étel-rejtők címmel fedezhetik fel a Kerámiateret, régi ponyvákra csodálkozhatnak rá a Könyvtárban, flashmob részesei lehetnek, a hallássérültek jelnyelvi tolmácsolással, a külföldiek angol nyelvű tárlatvezetésen vehetnek részt, megnézhetik, miként értelmezték újra a népi mintázatokat a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói.

 

A KV Társulat színházi előadásán keresztül megtudhatjuk, miként vált "kétlelkűvé" Erdős Kamill cigánykutató. Nagyabonyi Emese színművésznővel az Együtt. Inaktelki képek 2000-2002 című kiállítást járhatjuk be, de a Néprajzi Múzeum kiállításainak kurátoraira is számíthatnak a közönség tagjai, hogy a Múzeumok Éjszakáján ne partvonalról, csupán nézőként szemlélhessék a tárlatokat, hanem a pálya közepén játszva, jól célzott, személyre szóló néprajzi élményt passzoljanak hozzájuk.

gyűjtemény, látogató, múzeumandragógia, Múzeumok Éjszakája, programajánló
2024-06-21 07:00
divat, emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, Múzeumok Éjszakája, téma
2024-06-14 15:00
gyűjtemény, látogató, múzeumandragógia, Múzeumok Éjszakája, programajánló, téma
2024-06-13 20:00