EN facebook

A reformkori divatot és kultúrát mutatja be a Petőfi Irodalmi Múzeum új tárlata

KIÁLLÍTÁS

2024-06-14 15:00

A divatlapokon, valamint az öltözködésen keresztül nyújt bepillantást az 1840-es évek Pestjének világába a Petőfi Irodalmi Múzeum Szépvilág - Divat és kultúra a reformkori Pesten című új kiállítása. A reformkort gazdasági, társadalmi és kulturális újjászületés jellemezte, a divatot pedig a művelődés részeként fogták fel. Ezért a tárlat a nyilvánosság három szintjén, a sajtó, a város és az otthon közegében mutatja be a divatlapok szerepét.

 

A reformkor virágzó korszakának fontos szereplői voltak a magyar és német nyelvű divatlapok. Kapcsolódtak a modern irodalmi nyilvánosság és sajtó kialakulásához, a polgárosodáshoz, a nők szélesebb szerepvállalásához, a magyar iparhoz, de a magyar és európai önmeghatározás folyamatához is.

 

Ezért a kiállítás a Honderü, az Életképek, a Pesti Divatlap, valamint a Der Spiegel és a Der Ungar képeire, szövegeire épít, amelyek szórakoztattak, és formálták az olvasók gondolkodását, ízlését, közösségtudatát. Segítségükkel a tárlat megidézi a város, az otthon, a társasági élet, a sajtó közegét és egymáshoz való viszonyát. A divatlapok mellett a korszak festményei, grafikái, karikatúrái, tárgyai és viseletdarabjai is megjelennek a válogatásban.

 

A jól ismert szerzők és művészek mellett helyet kapnak a bemutatón a ma már kevésbé ismert, de a korszakban tevékeny alkotók is. Így a divatlapok írói közül Petőfi Sándor és Szendrey Júlia mellett Nagy Ignác és Lemouton Emília is megjelenik majd a kiállításban, a festőknél pedig Barabás Miklós és Borsos József művein kívül feltűnnek Kann Henrik vagy Ruprecht Adél képei is.

 


A közönség olyan különlegességekkel is találkozhat majd, mint a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeumból érkező, ritkaságnak számító, színpompás női háziruha, a Gödöllői Királyi Kastélyból kölcsönzött, Barabás Miklós hagyatékából származó díszes férfi mente, vagy a Pesti Divatlap által terjesztett Liszt Ferenc-portré a zeneszerző kézjegyével, amely a Liszt Ferenc Emlékmúzeum tulajdona. A látogatók továbbá belehallgathatnak azokba a zenékbe is, amelyek kottáit a divatlapok egykor leközölték.

 

Megtekinthető egy, a korra jellemző ajándéktárgynak szánt, üveggyöngy pénztárca is. Ezek a tárcák voltak a névadói a divatlapok hasábjain akkoriban megjelenő tárcarovatoknak, utalva a tárcanovellák sokszínűségére, vidámságára.

 

Június 22-én a Múzeumok éjszakáján a Szépvilághoz kapcsolódó programokon is részt vehetnek az érdeklődők. Késő délutántól kurátori tárlatvezetések indulnak, de Csalár Bence divatszakértő, divatújságíró a Fenntartható divat kézikönyve szerzője is tart majd előadást a PIM dísztermében.

 

A kölcsönzött műtárgyakat tizenkét magyar közgyűjtemény bocsátotta a Petőfi Irodalmi Múzeum rendelkezésére.


A 2025. március 31-ig megtekinthető kiállítás kurátora Mészáros Zsolt.