EN facebook

Rokonok - A pásztorok életéről és kapcsolatairól nyílik fotókiállítás a Tornyai-múzeumban

KIÁLLÍTÁS

pásztorok mindennapjait, munkáját, használati tárgyait, az általuk őrzött és az azokat őrző állatokat megörökítő fotókiállítással készül a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum. A május végétől megtekinthető tárlaton Nagy Gábor fotográfus, néprajzkutató több mint félszáz felvételen keresztül mutatja be korunk pásztorembereinek életét.

 

A koronavírus-járvány korlátozásai miatt csupán szűk két hétig voltak láthatóak a Tornyai János Múzeum kortárs képzőművészeti kiállításai, de immár újabb – ezúttal jelenkori néprajzi fotókat megjelenítő tárlattal készül a vásárhelyi múzeum a földszinti termeiben.

 

Az elmúlt évben Szegeden és Makón már bemutatott, Rokonok címet viselő kiállításán Nagy Gábor, a József Attila Múzeum néprajzkutatója az előzőekhez képest jóval nagyobb számú munkát vonultat fel; a falakra kerülő fotográfiák mellett videó vetítéssel is készül a fotógráfia és a néprajztudományok mellett a népzenében is otthonosan mozgó alkotó.

 

Nagy Gábor szerint a jó néprajzi fotó nemcsak dokumentál, hanem láttat is, ugyanis nemcsak információt kíván átadni, hanem mély, tartalmi és érzelmi mondanivalót is.

 

 

A sajtó munkatársai 2021. május 20-án, csütörtökön 13 órától tekinthetnek bele a készülő kiállítás rendezési munkálataiba, ahol az alkotó és Terendi Viktória, a vásárhelyi múzeum néprajzkutatója áll a média rendelkezésére.

film, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, #muzeumozzaszobadbol, virtuális
2021-05-16 14:30