EN facebook

Rodolfo vándorkiállítás Pásztón

2019-10-18 12:00

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum után második helyszínére érkezett a Rodolfo vándorkiállítás,

a Kecskeméti Katona József Múzeum Szórakaténusz Játékmúzeuma és Műhelye utazó tárlata.

 

Rodolfo legendássá vált mondatával a figyelemfelkeltésen túl arra a paradoxonra hívta fel a figyelmet, hogy minden csak illúzió. Ami csodának tűnik, csak az ügyes kezű bűvész mutatványa, aki nemcsak a tárgyaival játszik, hanem velünk, a nézőivel is.

 

 

Gács Rezső bűvész kellékeit, könyveit, kártyáit hagyta az utókorra, ezek mellett pályája kezdetétől, már az 1930-as évektől, megőrizte fellépéseiről a színlapokat, szórólapokat, műsorfüzeteket. Mintha csak tudta volna, ez az egyik legfontosabb tett ahhoz, hogy kulturális emlékezetünkben tartsuk. Ez a precíz dokumentálás mára felbecsülhetetlen kinccsé vált. Olyan évtizedekről mesél, mint a pesti mulatók fénykora, a varieték világa vagy a vidéki turnékörutak időszaka. Megtudhatjuk kikkel lépett fel gyakran, és hogyan változtak a szórakoztatás formái és helyszínei az évtizedek során. Trükkjei apró csodák voltak hétköznapi tárgyakkal, melyekkel nemcsak elkápráztatta közönségét, de meg is nevettette.

 

 

Nagy történelmi változások idején élt, de mindig sikeres tudott maradni, mert hitt abban, amit csinált, szenvedélyesen szerette a bűvészetet és ennek szentelte egész életét. Mára csak a tárgyai maradtak meg, melyek mesélnek a feledhetetlen bűvész életéről.

 

A kiállítás kurátora: Fekete Anetta, DLA színháztörténész

Bűvész szakértő: Csongrádi Béla, Káró bűvész

 

A kiállítás megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

 

A kiállítás megtekinthető 2019. szeptember 20. – 2020. március 13-ig a Pásztói Múzeumban.

 

További helyszínek 2020-ban: Janus Pannonius Múzeum, Pécs

Koszta József Múzeum, Szentes

irodalom, képzőművészet, kiállítás
2017-12-14 15:00
látogató, múzeumpedagógia, téma
2018-02-08 14:00