EN facebook

Robotkutyától a csillagokig - Őszi programkavalkád a Magyar Természettudományi Múzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2023. november 4-ig sok-sok izgalmas programmal vár a Magyar Természettudományi Múzeum: kígyók, pókok, robotkutya, asztrofotók és mesterséges intelligencia is beköltözik rövid időre a múzeum falai közé.

 

Tanulás, élmény, libabőr... Félsz a kígyóktól, pókoktól és skorpióktól? Vagy épp ellenkezőleg, rajongsz értük? Mindkét esetben itt a helyed! Ismerd meg ezeket a „nemszeretem” állatokat, ha elég bátor vagy, kézbe is veheted őket! Vörösfarkú boa, fekete patkánysikló, gabonasikló, királysikló, korallsikló, amúrsikló, tarantula, erdei óriás skorpió, óriás ezerlábú, sisakos és párduckaméleon vár az őszi szünetben.

November 3. péntekig, minden nap 9-től 16 óráig egzotikus állatbemutató.

 

 

November 3. péntek 16:00-18:00

A Magyar Tudomány Napja - Hogyan használható a mesterséges intelligencia a természettudományokban?

 

 

Hogyan segíti napjainkban a Mesterséges Intelligencia (MI) a természettudományos kutatásokat? Hogyan halad az emberiség technológiai evolúciója a jövőben, tudunk-e élhető jövőt teremteni a technológia segítségével?


Az előadások a helyszínen ingyenesen megtekinthetők, valamint online élőben folyamatosan követhetőek a múzeum YouTube csatornáján.


Előadások:

 

Dr. Rab Árpád, jövőkutató (Nemzeti Közszolgálati Egyetem): MI és mi - jövőformálás a mesterséges intelligencia segítségével.

 

Az előadásban az emberiség technológiai evolúciójáról, illetve a jövőformálás lehetőségeiről lesz szó a technológia segítségével, egy élhető jövő érdekében.

 

 

Németh Endre, matematikus: A gépi tanulás és az Árpádok eredete.

 

Napjainkban a humángenetikai vizsgálatok elérhetőbbé válása miatt az egész világon gyorsan növekvő genetikai adatbázisok keletkeznek. Ezeket a tanuló algoritmusok alapján működő számítógépes programok segítségével nagyon sok érdekes kutatásban lehet használni. Talán az egyik legizgalmasabb terület a történeti korú csontmaradványok genetikai profiljának kiértékelése.

 

 

Dr. Bálint Zsolt főmuzeológus (Magyar Természettudományi Múzeum): A boglárkalepkék kék színének 50 árnyalata.

 

A lepkék szárnyain található pikkelyek nanoszerkezete páratlan színárnyalatok előállítására képes, és fontos funkciókat lát el e rovarok életében. Vizsgálataink során mesterséges neurális hálózat alapú kiértékelés segítségével igazoltuk, hogy a Boglárka-rokonú lepkéknél mind a szárnyak színei, mind az azokat előállító fotonikus nanoszerkezetek felhasználhatók a fajok roncsolásmentes határozására.

 

 

Dr. Zsebők Sándor tudományos munkatárs (Ökológiai Kutatóközpont): Az éjszaka hangjai.

 

A denevérek vokalizációja számos biológiai tudományág érdeklődésének a középpontjában áll, így a denevérhangok ismerete elengedhetetlen a taxonómia, a viselkedéstudományok, az ökológia, és a konzervációbiológia számára. Az utóbbi időben létrehozott nagy hangadatbázisok lehetőséget biztosítanak a denevérhangok mesterséges intelligencia segítségével történő detektálására és faji szintű azonosítására, ami áttörést hozhat számos, denevérekkel kapcsolatos kutatás számára.

 

 

November 4. szombat 9:00-16:00

Határ a csillagos ég! – Robotkutya bemutató.

 

Ismerd meg a világ legkedveltebb robotkutyáját a Magyar Természettudományi Múzeumban!

A 12 kilogrammos négylábú robotplatform követi gazdáját, sétál, fut, terheket cipel, lépcsőzik, sőt, ugrik, pacsit ad, két lábon áll. Ezek a mozdulatok emberként egyszerűnek tűnhetnek, de a robotika számára igazi forradalmat jelentenek. Gyere el, és tudd meg, mit tud, mire jó egy robotkutya!

 

 

November 4. szombat 17:00

Csillagképek – Asztrofotó kiállítás megnyitó, a Magyar Asztrofotósok Egyesületének rendezvénye.

gyűjtemény, látogató, Múzeumok Éjszakája, téma, természettudomány
2023-06-28 07:00
Az év múzeuma, díj, természettudomány
2023-05-28 07:00
Beporzók napja, látogató, #muzeumokajovoert, múzeumpedagógia, műhely, szervezet, téma, természettudomány
2023-03-11 18:00