EN facebook

Réunion - Egy sziget anatómiája címmel új természetrajzi és kultúrtörténeti kiállítás nyílik a Déri Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2022-12-13 18:00

A debreceni Déri Múzeum új időszaki kiállítása 2022. december 16-án 14 órakor nyílik. Réunion alig ismert Magyarországon. A sziget parányi pont Földünk térképén, amelyről az egyetemi szakkönyvek is csupán néhány rövid sor erejéig tesznek említést.

 

A kicsiny sziget Madagaszkártól keletre, az Indiai-óceán tintakék mélységeiből emelkedik a tenger sós habjai fölé, változatos életteret kínálva növénynek, állatnak, embernek.


A sziget égbe nyúló pitykés hegyormai a felhőket karistolják, amelyek kiadós esőkkel öntözik a vulkanikus földdarab termékeny talaját. Varázslatos tájai sokáig ember által lakatlan vidékek voltak, ahol a paradicsomi szépségű és a civilizációtól teljességgel háborítatlan környezetben sajátos küllemű növények és állatok sokasodtak és fejlődtek nagy bőségben.

 

 

Az újkori földrajzi felfedezéseknek köszönhetően ebbe az „érintetlen” miliőbe érkezett meg az ismert világ kitágításán fáradozó ember, s hagyta rajta jól láthatóan lába és keze nyomát a sziget sokáig makulátlan arculatán.
Réunion jelenleg Franciaország egyik tengerentúli megyéje, ennél fogva az Európai Unió része. A sziget légvonalban mintegy 8 ezer kilométerre található Párizstól, amellyel közvetlen, „belföldi” repülőjárat köti össze Réunion bájos fővárosát, Saint-Denist.


Amíg régebben – a gyarmati korban – a gazdag tisztviselők és a kényelmesebb utazók gyakorta hordszéken vitették magukat, napjaink vándora hosszabb túrái során már csak a saját lábaira számíthat. A partvidék nagyobb városai között (és a jelentősebb hegyvidéki települések irányában) citromszínű autóbuszok közlekednek. A Car Jaune és „kistestvére” a ti’Car Jaune élénksárgára festett járművei manapság gyors, kényelmes és hangulatos utazást tesznek lehetővé a sziget megismerésére induló modernkori „felfedezők” számára.


Ezt a különleges világot – amelyet maga is bejárt – ismerteti meg a látogatókkal a tárlat kurátora, a Déri Múzeum Természetrajzi és környezetismereti tárának főmuzeológusa, Mező Szilveszter.

 

 

A tárlat 2023. május 7-ig várja majd a látogatókat a Déri Múzeum Zoltai Lajos termében!

energiaválság, kiállítás, látogató, néprajz, régészet, téma
2022-10-28 14:00
kiállítás, régészet
2022-11-23 07:00
gyűjtemény, kiállítás, külföld, látogató, muzeológia, téma
2022-10-16 07:00