EN facebook

New Yorkban a Déri Múzeum kincsei 

KIÁLLÍTÁS

2022-10-16 07:00

Manhattanben 2022. szeptember 21-én nyílt meg az ISAW-ban (Institute for the Study of the Ancient World, New York University) az a nagyszabású kiállítás, amelyen a Déri Múzeum gyűjteményének kivételes tárgyait is láthatja a nagyközönség.

 

A speciálisan szűkített tematikának ('Rituálé és Emlékezet', A Balkán és azon túl...) köszönhetően nem mindennapi összeállítás kerül a látogatók elé, mely a Balkán és Közép-Kelet-Európa neolitikumától a vaskorig terjedő időszak szakralitással összefüggő leletegyütteseinek válogatása. 

 

Az amerikai tárlaton a világhírű hajdúsámsoni középső bronzkori kincs 12 baltája és talán az első európai bronzkardként meghatározható, gazdagon díszített kardja is látható. Az értékes leletek az apai bronzkincs válogatott anyagával - köztük az unikális karddal – együtt kerültek vitrinbe.

 

 

 

Ma két ország osztozik a középső bronzkor végén kialakult Felső-Tisza-vidéki, északyugat-erdélyi bronzműves központ két névadó lelőhelyének az egykori bronzkovácsok/műhelyek elképesztő technikai tudásáról, művészi színvonaláról és ízléséről tanúskodó leletanyagain. Azonban itt, New Yorkban nem választja el őket országhatár; egymás mellett látható a két fantasztikus bronz fegyveregyüttes.