EN facebook

Restaurálták a Debreceni Református Kollégium mohácsi csatát ábrázoló festményét

TÁRGY

2022-12-29 07:00

Restaurálták és eredeti helyére visszaállították Orlai Petrich Somának azt az olajfestményét, amely nem csak a mohácsi csata végkimenetelét szemlélteti és sokak szerint Petőfi Sándort is ábrázolja. A művet hamarosan a Petőfi-emlékév kapcsán bárki megtekintheti a Debreceni Református Kollégium műemlékkönyvtárában - adta hírül a dehir.hu.

 

A csaknem 2x3 méteres nagyságú olajfestményt Orlai Petrich Soma, Petőfi Sándor másodunokatestvére készítette a mohácsi csata egyik kulcsfontosságú pillanatáról. A mű, amely II. Lajos király holtestének megtalálását ábrázolja, 170 évvel ezelőtt került a Református Kollégium műemlékkönyvtárába.


- A menekülés után elesett király holtteste nem a Csele-patakból vagy annak környékéről került elő, hanem jobbágyok megtalálták és eltemették. Később egy csapat kereste meg és lelte fel és azonosította be. Ennek köszönhető az a különleges beállítás, hogy a holttest lábánál az egyik alak imádó, csókoló pózban található - magyarázta Csorba Dávid, a Debreceni Református Kollégium Múzeumának igazgatója.

 

Több elemző úgy véli, a mű Petőfi-allegória, vagyis a szabadság költőjét is ábrázolja. A festménynek ugyanis a bal oldalán ott látható egy Petőfit ábrázoló alak.

 

A kép részlete a feltételezett Petőfi-ábrázolással

 

A kép a második világháború után a Püspöki Palotába került, most a restaurálás után újra eredeti helyén található.

 

- Horváth Péter restaurátor volt az, aki a beavatkozást elvégezte. Gyakorlatilag három nagyobb szakadás volt a festmény jobb oldalán, hátulról első fázisban megerősítette vászoncsíkokkal és ezt viasszal erősítette a vászonhoz - mondta el Ősz Attila, a Debreceni Református Kollégium Múzeuma segédmuzeológusa.

 

A festményt a nagyközönség a Petőfi-emlékév kapcsán 2023. január 6-ától tekintheti meg a kollégium műemlékkönyvtárában!

 

A képre kattintva videó is elérhető!

állományvédelem, emlékezet, képzőművészet, Petőfi200, restaurátor, tárgy, téma
2022-12-18 16:00
emlékezet, gyűjtemény, irodalom, kiállítás, látogató, múzeumpedagógia, Petőfi200
2022-11-17 19:00
kiállítás, régészet
2022-11-23 07:00