EN facebook

Remény és dráma. Magyarország ’56 - szabadtéri fotókiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében

EGYÜTTMŰKÖDÉS

2022-10-24 07:00

Minden nép életében fontosak azok az ünnepek és alkalmak, amikor közösen emlékezhetünk sorsfordító eseményekre, hősies cselekedetekre, mert ezekben nagy nemzetmegtartó erő rejlik. 2022. október 22-én a Magyar Nemzet Múzeum, a Nemzeti Emlékezet Bizottság és a Lengyel Intézet közösen emlékezett meg szabadtéri fotókiállítással az 1956 szabadságharcról és hőseiről, és szomszédos barát-országunk, Lengyelország szolidaritásának tetteiről.


A program keretében a Magyar Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Emlékezet Bizottság hosszútávú megállapodást írt alá szakmai és tudományos együttműködésről, a közös munka fontos – egyben szimbolikus – nyitánya a Remény és Dráma.Magyarország ’56 című szabadtéri fotókiállítás. Lehetőség a közelmúlt jobb megismerésére, a lengyel és magyar emberek barátságának, a két nép közötti közösségvállalásnak, szolidaritásnak a bemutatására. Arra, hogy ismét elmeséljünk egy közös történetet, arcot adva a történelemnek.


L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a kiállítás lengyel vonatkozásáról szólva kiemelte: a magyar történelem nagyon sok szállal kötődik a lengyel történelemhez. Mint mondta, büszkék arra, hogy az eddig lappangó, kevesek által ismert, a magyar forradalom és szabadságharc eseményeit dokumentáló fotósorozat a Nemzeti Múzeumba kerül, abba az intézménybe, ahol Magyarország legnagyobb fotógyűjteményét és Európa egyik legértékesebb történeti fotógyűjteményét őrzik. Hangsúlyozta továbbá, a Bizottsággal kötött együttműködés célja, hogy a jövőben konferenciákon, kiállításokon, tudományos publikációkon keresztül tárják fel mindazt, ami a magyar nemzettel 1945 és 1990 között történt.


Dr. Latorcai Csaba parlamenti államtitkár, területfejlesztési miniszterhelyettes a kiállítás megnyitó beszédében hangsúlyozta: A lengyel diákoknak igazuk volt: tiszteletet és dicsőséget érdemeltek a magyarok. Tiszteletet érdemeltek 1956-ban, amikor a szovjet túlerővel szembe szálltak. Tiszteletet érdemeltek 1989-ben, amikor lebontották a vasfüggönyt és kaput nyitottak a kelet-németeknek. Tiszteletet érdemeltek 2015-ben, amikor Nyugat-Európa államait védtük az illegális bevándorlástól. És tiszteletet érdemlünk ma is - a zsarolások és a verbális támadások helyett.


A Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke, dr. Földváryné Kiss Réka beszédében arra emlékeztetett: „A lengyelek és a magyarok sorsa sokszor egybefonódott a történelem során, különösen igaz ez az utóbbi két évszázadra. Az 1956-os esztendő kiemelkedik ezeknek a történelmi pillanatoknak a sorából, 1956 mindkét nemzet, sőt az egész szovjet blokk népeinek szabadságszimbóluma.

 

Földváryné dr. Kiss Réka, a Nemzeti Emlékbizottság elnöke és L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója


A szabadtéri fotókiállításon a budapesti utcákon lezajlott események elevenednek meg, a fegyveres összecsapások nyomait idézik a nagy méretű fekete-fehér képek.


A kiállításon bemutatott fényképek eredetijeit egy ismeretlen lengyel ember készítette, aki 1956 októberében valamilyen okból Budapesten tartózkodott. Nem volt hivatásos fotóriporter, amatőrként, érdeklődőként, egy külföldi szemével, de a felkelt magyarok pártján állva örökítette meg a történelmet. A Leśniak családhoz megőrzésre kerültek a képek, majd több évtizedes rejtegetés után 2021-ben Mirosław Leśniak felajánlotta a szczecini nemzeti múzeumnak a képek bemutatását, majd úgy döntött, hogy a felvételeket visszajuttatja Magyarországra és a Nemzeti Emlékezet Bizottságának ajándékozza.

 

A Bizottság a képek sorsáról úgy döntött, hogy a legméltóbb helyen, a Magyar Nemzeti Múzeum történeti fényképtárában helyezi el azokat, az ünnepi eseményen Földváryné Kiss Réka, a Bizottság elnöke Leśniak úr jelenlétében adta át az eredeti képek a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának, L. Simon Lászlónak.

 

 

A kiállítás 2022. november 27-ig várja a látogatókat a Múzeumkertben!

kiállítás, látogató, néprajz, régészet, tárgy, téma
2022-09-14 16:00
gyűjtemény, iparművészet, kiállítás, látogató, természet
2022-09-23 07:00
fénykép, gyűjtemény, kiállítás, látogató, néprajz, természet
2022-09-25 19:00