EN facebook

ReAImagining Public Collections in the 21st Century in Light of Digital Development - konferencia a múzeumi digitális fejlesztésekről és mesterséges intelligenciáról

FELHÍVÁS

2024-10-11 21:00

A ReAImagining Public Collections in the 21st Century in Light of Digital Development (Közgyűjtemények újragondolása a 21. században a digitális fejlődés tükrében) című konferencia 2024. október 14-15-én Magyarország Európai Uniós Tanácsi Elnöksége égisze alatt kerül megrendezésre. A nemzetközi szakmai találkozót három kiemelkedő magyar kulturális intézmény szervezi: az MNM KK Magyar Nemzeti Múzeum, az MNM KK Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Levéltár.

A konferencia célja, hogy feltárja a digitális technológiai fejlődés közgyűjteményekre gyakorolt hatásait, valamint bemutassa a mesterséges intelligencia és a digitalizáció által a kulturális örökség területén nyújtott lehetőségeket és kihívásokat. A konferencia programjában neves európai és magyar intézmények, szervezetek képviselői, többek között az IFLA, az EBLIDA, az AVICOM, az E-RIHS, az OMC Munkacsoport, illetve az Európai Bizottság Oktatásért, Ifjúságért, Sportért és Kultúráért Felelős Főigazgatóságának (DG EAC) szakértői vesznek részt.

A konferencia programja aktuális kérdéseket tárgyal: bemutatja a jelenlegi technológiai fejlődés, illetve a mesterséges intelligencia nyújtotta kihívások és lehetőségek példáit a közgyűjteményekben, valamint sikeres digitalizációs politikákat, stratégiákat és bevált gyakorlatokat az MI alkalmazási területeiről.

 

 

A rendezvény időpontja: 2024. október 14-15.


Helyszínek:
MNM KK Magyar Nemzeti Múzeum
MNM KK Országos Széchényi Könyvtár
MNM KK Petőfi Irodalmi Múzeum (külön meghívó alapján)

 

 

A konferencia célja, hogy európai szakértők bevonásával elősegítse a nemzetközi együttműködést, ösztönözze a párbeszédet és a tudásmegosztást múzeumi szakemberek, könyvtárosok, levéltárosok, döntéshozók és az egyéb érintettek között. A közgyűjtemények társadalmi beágyazottságának erősítése, az egységes uniós megközelítés szükségességének hangsúlyozása és az e téren megvalósuló uniós törekvések támogatása egyaránt a konferencia kiemelt céljai közé tartoznak.

 

A konferencia nyelve angol, de magyar szinkrontolmácsolást is biztosítunk.

 

Regisztráció


Program (angolul)


Amennyiben kérdése merülne fel a programmal kapcsolatban, forduljon bizalommal dr. Puskás Annához a következő e-mail címen: puskas.anna@mnm.hu

gyűjtemény, kiállítás, látogató, régészet, tárgy, téma
2024-10-11 16:00
beruházás, emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, örökségvédelem, téma, történelem
2024-10-10 19:00
digitalizáció, gyűjtemény, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, téma, történelem, virtuális
2024-08-28 07:00