EN facebook

Re : flex

Kortárs tervezőgrafikai értelmezések a Bauhaus nyomán a Kassák Múzeumban

2019-05-29 15:00

Különleges együttműködéssel készül a nyárra a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum. A Re : flex - Kortárs tervezőgrafikai értelmezések a Bauhaus nyomán című kiállítás, melyen posztereket, képeslapokat, művészkönyveket, matricákat is láthatunk, a 20. század egyik legnagyobb hatású művészeti iskolája előtt tiszteleg.

 

A Bauhaus (1919-1933) a 20. század egyik legnagyobb hatású művészeti iskolája és szellemi mozgalma volt. Rövid, alig tíz éves fennállása nyomán megkerülhetetlen szerepet játszott a korszerű dizájn és modern építészet alakításában, pedagógiai elveinek, szellemi nyitottságának és közösségi kezdeményezéseinek köszönhetően pedig a modernség laboratóriumaként is tekinthetünk rá. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tervezőgrafika Tanszéke a 2019-es év tavaszi szemeszterét a Bauhaus 100. évfordulójának szentelte. A centenárium nem pusztán az egyetem névadója, Moholy-Nagy László miatt jelentős, hanem a Bauhaus progresszív oktatási, dizájn- és művészetfilozófiai programja miatt is, amely máig jelentős hatást gyakorol az egyetem szakmai identitására. A kurzusok célja sem egyszerűen a múlt és a stílusjegyek felidézése volt, hanem egy történeti anyag mélyebb megismerésén keresztül a kortárs reflexiók megfogalmazása.

 

A kiállítás azt mutatja be, miként viszonyul egy fiatal generáció a Bauhaus máig ható nyitott, kísérletező gondolkodásmódjához, a vizualitás mai eszközrendszerével mind a hagyományos médiumok (plakát, könyv, arculattervezés), mind az új digitális technológiák (webdizájn, hangdizájn) területén.  A hallgatói munkákból kiderül, miként értelmezik és alkalmazzák a „Bauhaus-szellemet” a jelen digitális folyamataiban, szociális és társadalmi irányú kezdeményezéseiben, vagy a közösségi alapú szerveződésekben.

 

A kiállítás szervezői a Kassák Múzeum részéről Csatlós Judit, Szikra Renáta voltak, míg a MOME részéről Vargha Balázs, a MOME Tervezőgrafika Tanszékének vezetője.

 

A május 31-i megnyitó eseményt követően a kiállítás egész nyáron, 2019. június 1–szeptember 1. között látogatható. A nyitvatartás alatt a múzeum olyan exkluzív kísérőprogramokkal is várja a látogatókat, mint plakátkészítő és makett-építőműhely, a hallgatók és tanáraik tárlatvezetése, Sebestyén Ágnes Anna építészettörténeti előadása. A Múzeumok Éjszakája is a Bauhaus jegyében telik majd: június 22-én a MOME Tervezőgrafika Tanszék hallgatóiból szerveződött MOME Movement csoport tart előadást egy különleges kezdeményezésről, amit a MOME kurzusvezető tanárainak exkluzív tárlatvezetése és végül a Bauhaus disco követ, ahol a jó hangulatról az egyetem zenészei gondoskodnak.

 

A megnyitó Facebook-eseménye: https://www.facebook.com/events/357094548111826/

 

 

A kiállítás megtekinthető: 2019. június 1–szeptember 1.

 

Kassák Múzeum (1033 Budapest, Fő tér 1. Zichy-kastély)

 

 

Kép: Mihalik Nikoletta plakátja (részlet)

irodalom, kiállítás, programajánló
2018-11-04 14:00
kiállítás, látogató, műhely, programajánló
2019-01-22 00:00