EN facebook

A hálózatépítés stratégiái – olvasókör a Kassák Múzeumban I.

2019-01-22 00:00

Művészeti hálózatok és hálózattudomány: egy nem egészen evidens kapcsolat

 

Időpont: 2019. január 23., szerda 17.00-19.00


Helyszín: Kassák Múzeum

 

Az olvasókört vezeti: Perczel Júlia


A hálózatkutatás eszközkészlete és – gyakran ezzel együtt – a nagy léptékű adatbázisok hozzáférhetősége, illetve használata új kérdéseket és perspektívákat hoz a művészeti jelenségekről való gondolkodásba és egyúttal elbizonytalanítja a humán-, társadalom-, természettudományok felségterületének gyakran élesen elkülönülőnek tekintett határait. Ennek a bevezető alkalomnak az a célja, hogy segítse a résztvevőket egy olyan gondolkodási keret kialakításában, amely a sorozat későbbi alkalmai során felmerülő témákról folytatott diskurzust is segítheti. Célja továbbá, hogy a hálózattudomány művészeti jelenségekkel kapcsolatos kutatásainak és a digitális humán tudományok kurrens kérdéseinek megismerésén keresztül egyfajta térképet adjon azok kezébe, akik szeretnének elmélyülni az egyes résztémákban.

 

Az olvasókörön a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy részvételi szándékát legkésőbb 2019. január 15-ig jelezze a kassakmuzeum@pim.hu e-mail címen egy “Olvasókör regisztráció” tárgyú levélben. Azok, akik az olvasókör mindhárom alkalmán részt vesznek, ajándékba kapják a Kassák Lajos avantgárd folyóiratait bemutató
"Művészet akcióban" című kiadványunkat.

 

A Kassák Múzeum Aktív ábrák: kapcsolatépítési stratégiák az avantgárd hálózatokban című időszaki kiállítása azt vizsgálja, hogy az 1920-as évek első felében az avantgárd művészeti és irodalmi folyóiratok szerkesztői milyen stratégiákat alkalmaztak a nemzetközi kapcsolatok építésében és működtetésében. A kiállításhoz tervezett olvasókör célja, hogy a témához kapcsolódó esettanulmányok segítségével a legfontosabb elméleti-történeti szakirodalom közös feldolgozásával ugyanezt a kérdést a kortárs magyar (művészeti) közegben is megvizsgálja.

 

További alkalmak:

 

2. alkalom


Külső forradalmak, belső változások: a magyar művészet nemzetközi integrációja a ’90-es években


Időpont: 2019. február 20., 17.00–19.00


Az olvasókört vezeti: Nagy Kristóf

 

3. alkalom


A rezidens művész: nemzetközi hálózatépítés a kortárs művészetben


Időpont: 2019. március 20., 17.00–19.00


Az olvasókört vezeti: Zsámboki Miklós

irodalom, kiállítás, programajánló
2018-11-04 14:00
konferencia, múzeum, programajánló
2018-04-27 08:00