EN facebook

Pünkösdi királyt választanak a gyulai várban

PROGRAMAJÁNLÓ

Különleges szolgáltatással találkozhatnak a gyulai vár látogatói a pünkösdi hétvégén. A Kerecsényi László Íjász Egyesület tagjai játékos vetélkedőn mérik össze ügyességüket, hogy a győztes a gyulai erődítés pünkösdi királya legyen.

 

Az egyedülálló látványosság a teljes hétvégén szórakoztatja a várba érkezőket. A történelmi íjászat mellett hagyományőrzéssel is foglalkozó közösség tagjaival szombaton, vasárnap és hétfőn is találkozhatnak a vár vendégei. A vár legfontosabb történelmi időszakát felidéző hagyományőrök a 16. századi végvári életet jelenítik meg a történelmi épület falai között. A hosszú hétvége három napján rendszeresen tartanak bajvívást, gyakorolják majd az ágyú és a szakállas puska használatát – mindezt természetesen úgy, s azzal a céllal, hogy a látogatókat minél jobban megismertessék felszerelésükkel, azok használatával.

 

A Kerecsényi Egyesület tagjai arra is vállalkoztak, hogy a valamikori paraszti pünkösdi királyválasztás és a vitézi ügyességi próbák feladatait ötvözve meg is mérkőznek egymással. Az egykori kakaslövés és kakasütés stilizáltan jelenik meg: előbbi egy céltáblára nyilazással, utóbbi felfüggesztett zsák bekötött szemmel eltalálásával. A kihívás résztvevői erősségüket egy vas ágyúgolyó félkezes tartásával bizonyítják majd.

 

A pünkösd hétfőn 11 órakor, a gyulai várban kezdődő játékra a vitézek a hétvégén folyamatosan készülnek, így a szombaton és vasárnap érkezők is megnézhetik majd a pünkösdi királyválasztás ügyességi, erősségi és mulattató versenyszámait.

 

 

A gyulai vár szabadtéri részei továbbra is látogathatók; az ünnep alatt is 10-18 óra között ismerhető meg az egykori erődítmény, ami ezúttal hétfőn is nyitva áll az érkezők előtt. Bár a történelmi épület belső terei a koronavírus járvány miatti intézkedések okán továbbra sem járhatók be, a körfolyosóról az ablakokon be lehet tekinteni a helyiségekbe. A gyilokjáróról és a toronyból nagyszerű kilátás nyílik a városra és környékére. Az erődítés személyzete óránkénti vártörténeti ismertetőkkel segíti, hogy a vendégek a megszokott szolgáltatás kényszerű szűkítése ellenére is érdekes információkkal térhessenek haza. Az élményt a kápolna melletti harang, az 1566-os ostrom hősei előtt tisztelgő megkongatása teszi még teljesebbé.

 

Nem csak a gyulai vár pünkösdi királyválasztása várja a hosszú hétvégén a Gyulára érkezőket. 2020. május 30-tól a Várfürdő is látogatható, a Várkertben pedig már működik a vár egykori lőportornya tövében kialakított Rondella Terasz, valamint a várral szemben, attól mintegy 300 lépésre az Almásy-kastély kávézója.

 

A kastély parkjában pedig szombaton 15 órától Szilágyi Sándor történész, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont munkatársa mesél hol izgalmas, hol hihetetlen, hol szívszorító történeteket a kastély közel 300 éves múltjából.

emlékezet, kiállítás, látogató, múzeumtörténet, örökségvédelem, történelem
2020-03-22 07:00
helytörténet, kiállítás, múzeumtörténet
2018-09-09 09:00
beruházás, bővítés, látogató, történelem
2020-02-20 07:00