EN facebook

Négy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a gyulai Almásy-kastély

ÉVFORDULÓ

Lassan háromszáz évesek a falai annak az épületnek, amelynek legújabb kori története négy évvel ezelőtt kezdődött. 2016. március 18-án nyílt meg látogatóközpontként a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély.

 

Az egykori főúri épület megléte óta mindig is Gyula város egyik legemblematikusabb épülete volt. Nem csak amiatt, mert a területet birtokló családok lakhelyéül szolgált (hol az év rövidebb, hol hosszabb szakában), hanem mert a magyar történelem és kultúrtörténet különleges eseményeihez.és személyiségeihez is kapcsolódik. Itt rendeztek elsőként színjátékot a magyarországi kastélyok közül, rendszeresen zenélt itt az Erkel család több generációja, az Aradon mártírhalált halt honvéd parancsnokok közül tíz itt tette le oldalfegyverét, s ez épület falai között kezdte festészeti tanulmányait Munkácsy Mihály. Meghatározó szerepe ma is megkérdőjelezhetetlen a városban – de túlzás nélkül a teljes régióban.

 

Igaz, ma már a turisztikai életben tölt be kiemelkedő szerepet a kastély. A látogatóközpont már a 2016. március 18-án tartott hivatalos megnyitóünnepséget megelőző mintegy másfél hónapban is több ezer látogatót fogadott. Az előzetes regisztrációnak köszönhetően a gyulaiak szakértő tárlatvezetéssel, diplomás tárlatvezetők kalauzolása mellett pillanthattak be a kulisszák mögé. Láthatták az utolsó simításokat és már a kezdetek kezdetén megtapasztalhatták azt az igyekezetet, amit a kastély munkatársai azóta is tanúsítanak.

 

A kiállítóhely a megnyitó óta eltelt időszakban immár jóval több mint 300 ezer látogatót fogadott és még legalább ennyit, ha nem sokkal többet szeretne. Erre természetesen jelen helyzetben nincs lehetőség, ezért fektetnek most az eddiginél is nagyobb figyelmet online felületeikre. – Álmomban sem mertem remélni, hogy négy év alatt ilyen szép eredményeket érhetünk el – fogalmazott az intézmény vezetője, a fenntartó Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója. Fekete Dombi Ildikó hangsúlyozta, valódi csapatot sikerült építeni. Ha voltak is olyan kollégák, akik élethelyzetükből adódóan viszonylag rövid ideig tevékenykedtek nálunk, a team magja azért szépen összekovácsolódott, egybecsiszolódott. Számos inspiráló gondolat született, melyek megvalósítását jelentős mértékben erősítették a munkatársak – tette hozzá.


A látogatószám alapján az ország harmadik leglátogatottabb kastélyáról van szó, ami a kiállítás megalkotóinak, létrehozóinak és a város vezetésének, a város és a megye lakóinak is nagymértékben köszönhető. – A csapatmunka és az érdeklődés mellett a szakmai tartalom, a megvalósítás színvonala is fantasztikus, valamint a város vezetésének támogató hozzáállása is meghatározó abban, hogy az intézmény kiválóan menedzselhető és nemzetközi színtéren is le tudtuk tenni a névjegyünket – összegezte a siker összetevőit, kiemelve: fontos, hogy integrálódni tudtunk az országos szintű turisztikai kínálatba, Gyula városának életébe, az oktatási intézmények és más közösségek mindennapjaiba.

 

Az Almásy-kastély a város szerves részévé vált, benne vagyunk a vérkeringésben, és ha van valakinek valami különleges elképzelése, akkor azt rendszerint itt nálunk szeretné megvalósítani – ismertette. Meghatározó, hogy az Almásy-kastély nemzetközi színtéren is eredményes, 2018-ban jelöltként részt vett Varsóban az Év Európai Múzeuma Díj (European Museum of The Year 2018) gáláján, ahol a legjobb 40 európai múzeum között ez az intézmény is helyt kapott. A tavalyi esztendőben pedig Bécsben elnyerte a Heritage Hotels of Europe, az Európai Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetségének elismerését, Élmény és Örökség kategóriában (Experience & Heritage Award 2019).

 

A látogatóközpont munkatársai, ahogyan eddig, továbbra is érdekes és értékes tartalmakkal készülnek. Az évfordulót, a születésnapot ezúttal nem lehetséges személyes közösségben megünnepelni, azonban a Facebook és Instagram oldalon megjelenő posztok, bejegyzések megfelelőnek bizonyulhatnak a kedves pillanatok felidézésére. Fekete-Dombi Ildikó azt is elmondta, nem csupán a vendégekkel való kapcsolattartásban megjelenő magas minőségű munka fontos, hanem az is, hogy a marketing területén is egyedülálló a teljesítményük.

 

Mennyiségileg és minőségileg is országos vetületben egyedülálló az, amit a kastély munkatársai ezen a területen produkálnak. Példaértékű a koncepció, ahogyan ez a tevékenység folyik, és az sem véletlen, hogy számos esetben jönnek ide szakmai érdeklődők tapasztalatot gyűjteni vagy hívják meg a kommunikációs vezetőt konferenciákra előadni – húzta alá. Kiemelendő a műszaki csapat tevékenysége is, melynek tagjai rendkívül fontos és fegyelmezett munkát végeznek. Mindig mindent sikerül kijavítani, ha szükséges, akkor cserélni, sőt olyan helyzetek is előfordultak, amikor az eredeti eljárást váltotta ki egy gazdaságosabb, egyszerűbb, kézenfekvőbb mechanizmus, technológiai megoldás.

 

Az épület továbbra is csodálatos állapotban van, mint átadásakor, annak ellenére, hogy óriási látogatói rohamot kellett kiállnia, kezelnie az eltelt négy évben és ez jó részt a műszaki csapat és a műszaki vezető érdeme – zárta sorait. A legnehezebb kérdés a jövőre vonatkozik, az azonban elmondható, hogy az ügyvezető igazgató alapvetően optimista, hisz abban, hogy eljön az időszak, amikor rendeződik a helyzet és az ilyen kedves-csendes helyek, mint Gyula újra előtérbe kerülnek. Végezetül pedig kiemelte, a járványveszély elmúltával remélhetőleg még többen érkeznek majd a városba, de addig is fegyelmezetten és a megelőzéshez elengedhetetlen előírásokat, szabályokat betartva szükséges kezelni a helyzetet.

design, látogató, #muzeumozzaszobadbol, történelem
2020-03-21 07:00
beruházás, bővítés, látogató, történelem
2020-02-20 07:00