EN facebook

Berlin legújabb múzeuma, a Futurium

SZÉNYI KRISZTINA ÉLMÉNYBESZÁMOLÓJA II.

2022-09-12 07:00

Az élménybeszámoló első része ezen a linken elérhető: Múzeumok hosszú éjszakája Berlinben - Élmények Németországból

...és most folytatódik!

 

A német fővárosnak különleges rezgése van. Sokféle nemzet, sokféle kultúra és gasztronómia fonódik össze a csaknem 900 négyzetkilométeren. Négymillió ember él számunkra szokatlan toleranciában, egymást támogatva, és ott valahogy működik az „élni és élni hagyni” életérzés. A világjárvány azonban ott is rányomta a bélyegét a mindennapokra, sőt, van olyan múzeum, ami ahogy megnyitotta a kapuit 2019 szeptemberben, máris be kellett zárni a közönség előtt néhány hónap múlva. Az újranyitást éppen ezért sokan várták, ahogy ezt érzékeltem a nyár végi Múzeumok hosszú éjszakája című rendezvényen.

 

A Futurium egyetlen kérdést szegez a látogatóhoz: Hogyan akarunk élni? Erre persze nem válaszol, csak útra indítja a közönséget, és a sok inspiráció, rövid ismeretanyag és látványos művészi installációk után mindenki maga adja meg a választ. Még az is lehet, hogy nem azonnal, kilépve az épületből, csak napok múlva, miután megemésztette mindazt az élményt, amiben része volt. Ugyanis még kísérletezni is lehet az alagsori jövő aboratóriumban.

 

Hogyan szeretnénk élni? Te melyiket választod?
 
Lépcsőház a központi fogadótérből a kiállítóterekhez
 

 

A földszinti fogadótérből futurisztikus lift és lépcsősor vezeti az embert az első emeleti monumentális kiállítótérbe, ami három nagy blokkra osztható. Az egyik a természetről szól, a másik rólunk emberekről és a szokásainkról, a harmadik pedig a technikai vívmányokról, illetve az előttünk álló lehetőségekről. Azon sem lepődünk meg, hogy a vendéget egy robotember fogadja, ő meséli el nekünk német, majd angol nyelven, mit láthatunk az adott térben és a saját jövőkép kialakításához egy karórának látszó tárgyat a csuklóra kér helyezni.


A különleges kiállítás számos gondolkodási teret enged át nekünk. Különböző modelleket és lehetőségeket láthatunk, és nekünk kell eldönteni, számunkra mi az elfogadható. Hogyan élünk és dolgozunk 20-30 év múlva? Milyen házakban lakunk, milyen energiaformákat használunk fel, mivel közlekedünk? Mi az, amiről lemondanánk: repülőgéppel való utazás? Új ruhák vásárlása? Háztartási gépek használata? Hogyan akarjuk kielégíteni a szükségleteinket anélkül, hogy még jobban károsítanánk a természetet? Mit gondolunk a közösségi gazdaságokról, a robotemberekről és a zöld felhőkarcolókról?

Technika szekció
 

Túl sok az információ és a kérdés? Kicsit összeszedné a gondolatait? A tervezők erre is gondoltak. Nagyméretű párnázott szőnyegen lehet pihenni és aki szeretne, még hintázhat is. Hiába, a lehetséges jövőnk döntéseinkből és tetteinkből fakad. A nyomás nagy, a látnoki ötletekre szükség van. Éppen ezért kreatív műhelyeket is kialakítottak és olyan jövőlaboratóriumot, ahol a víziók életre kelhetnek, és próbára tehetjük tehetségünket. Rendelkezésre állnak itt 3D nyomtatók, lézervágók, tesztkonyhák, ahol ki lehet próbálni, vajon a rovarok jelentik-e holnap étrendjét, de lehet programozni, robotok állnak rendelkezésre és kreatív vénánkat is megcsillogtathatjuk bio-design formájában. Mit jelent ez? A természeti erőforrások olyan felhasználását, ami által nem veszek el többet, mint amennyit vissza tudok adni. A téma jelenleg még szokatlan, de amilyen ütemben változik az életünk, elképzelhető, hogy a gyerekeink már olyan foglalkozásokat választanak majd évek múlva, amiről nem is sejtjük, hogy létezik. Rémisztő? Igen. De talán pont ezért örvendetes, hogy vannak helyek, ahol felkészítenek minket a még csak szűk körben ismert tudományágakra.

 

Természet szekció

 

A Futurium - nevéhez hűen - iránymutató az építészetben is. A tervező Richter-Musikowski építészpáros volt (Jan Musikowski és Christoph Richter), ők álmodták meg az avantgárd múzeumot. Külső szemlélőként egy nagy csiszolt üveggyöngyszem Berlin szívében, közel a kormányzati negyedhez. Van, aki felborult kristálydobozt lát bele, s van, aki csiszolt gyémántházat. Az épület nulla energiafelhasználású, vagyis a tetőn napelemekkel felszerelt, és esővízgyűjtő rendszerrel is rendelkezik, na és persze klímabarát. A Futurium a fenntarthatóság szép építészeti példája, és teljesen akadálymentesített. A ház előtti tér burkolata is előremutató, a körmintákat játékosan rendezték el, az ülőkék pedig betonból készültek, ún.Twig modellek, amelyek éjjel háttérvilágítást kapnak. A téren dísz- és kúszónövények, valamint fák gondoskodnak a természet jelenlétéről. Hiszen e három tényező: a természet, az ember és a technológia mindig erősen hat egymásra.

 

 

 
A Futurium bejárata, előtérben a Twig betonülőkék
 
Skywalk, tetőtéri kilátó a napelemekkel


Miután az épületet bejárva kellőképpen szédültünk a sok ránk omló ismeretlen információtól, felmentünk a tetőre, amit a tervezők „Skywalk”-nak neveztek el. Itt nem csupán a rengeteg fotovoltaikus napelem tárult a szemünk elé, hanem kedvező időjárás esetén innen a legoptimálisabb a rálátás a Spree folyó ívelt szakaszára (Spreebogen) és a kormányzati negyedre. Az meg csak hab volt a tortán, hogy a szél is kegyes volt hozzánk, legalább egy kicsit kiszellőzött a fejünk, mielőtt tovább folytattuk az utunkat.

design, kiállítás, külföld, látogató, muzeológia, múzeumandragógia, múzeumtörténet, téma
2022-09-08 07:00
muzeológia, Pulszky Társaság, régészet
2017-08-25 08:39